27 / 04 / 2024

ABD devi krizin habercisini açıkladı. Piyasaları neler bekliyor?

ABD devi krizin habercisini açıkladı. Piyasaları neler bekliyor?

Amerika Birleşik Devletleri merkezli banka Morgan Stanley dolardaki son hareketliliğin hisse senetleri de dahil riskli varlıklar için büyük risk oluşturduğunu ve geçmişte dolarda yaşanan benzer hareketliliklerin finansal veya ekonomik krizlerle sonuçlandığını belirtti.



Morgan Stanley'e göre dolardaki ivme bir krizle sona erebilir. ABD Merkez Bankası’nın agresif faiz artış hamleleriyle dolar 2022 yılında birçok para birimi karşısında değer kazandı. Euro, dolar karşısında 2002'den bu yana en düşük seviyeye, sterlin de tarihi düşük seviyelere geriledi. Dolar endeksi 2022 başından bu yana yüzde 19 yükselirken, ABD borsaları ise yüzde 23 geriledi.

Morgan Stanley ABD Kıdemli Strateji uzmanı Michael Wilson paylaştığı bir notta 2008 küresel finansal kriz, 2021 borç krizi ve 2000'de teknoloji hisselerinde yaşanan 'dot-com balonu'na atıfta bulunarak "Tarihsel olarak bakıldığında dolardaki artış genelde ekonomik/finansal krizlerle sonuçlanır" değerlendirmesini yaptı.

Wilson ABD'de S&P 500 Endeksi'nin 2022 yılının sonunda veya gelecek yılın başında 3 bin-3 bin 400 seviyesine gerileyeceğini öngördü. Bu da şimdiki seviyeden yaklaşık yüzde 13 dolaylarında düşüş anlamına geliyor.
 


Geri Dön