20 / 04 / 2024

2021'de piyasaları neler bekliyor?

2021'de piyasaları neler bekliyor?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "2021'de piyasaları neler bekliyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 16 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "2021'de piyasaları neler bekliyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 16 maddelik analizi...

2021 de piyasaları neler bekliyor?

1) 2020 zor bir yıl oldu. 2021'in, 2020'den daha zor bir yıl olmayacağının garantisi yok. Hem Türkiye hem de dünya açısından 2021'in ilk yarısı zor geçecek. Hazırlıklarımızı buna göre yapalım.

2) Fransızların "Bir kişinin ölümünü görmeden o kişi için iyi yaşadı" demeyin diye bir sözü vardır. 2021'in iyi geçmesi bizim de dileğimiz. Ama gerçekler, dileklerin önüne geçer.

3) Salgın başladığından beridir dünya genelinde merkez bankaları para basıyor. Merkez bankalarının -bu kadar olmasa da- geçmişte para bastığı dönemler olmuş. Bu dönemlerin hepsinde varlık fiyatlarında aşırı yükselme yaşanmış. 2021 varlık fiyatlarının yükseldiği yıl olacak.

4) Kuraklık ve kuraklığa bağlı olarak kıtlık yılın en önemli gerçeklerinden birisi olarak karşımıza çıkacak. Büyük kentler içme suyu bile bulmada zorlanabilir. Ayrıca yüksek gıda enflasyonu ile karşılaşmamız olası. Dünya genelinde gıda fiyatlarında sert yükselişler göreceğiz.

5) Altının ons fiyatında ciddi ataklar görme ihtimalimiz yüksek. Ama altının TL bazında yükselmesi için sadece onsun yükselmesi yetmez. Doların da yükselmese bile düşmemesi gerekiyor.

6) Dolar son 2 ayda yüzde 15'e yakın değer kaybetti. Bu değer kaybı sürerse altın TL bazında kaybettirebilir. Ama dolar bazında yükselişi sürecek.

7) 2021'e kripto paralar damgasını vuracak. Kripto paralar daha çok konuşulacak. Yeni rekorlar kırsa bile sert hareketleri çok canlar yakabilir. Dikkatli olunması gereken bir enstrüman.

8) Faizler yılın ilk yarısında yüksek  seyredecek. İkinci yarısını konuşmak için erken. İlk yarıyı Türkiye çok disiplinli geçirirse ikinci yarıda faizler düşebilir.

9) 2021'de salgın etkisi devam edecek. Mutasyonların mutasyonlarını göreceğiz. Aşı haberleri birbirini kovalayacak. Salgınla birlikte rağbet gören emlak tipleri  aynen ilgi görmeye devam edecek.

10) Gayrimenkul genel olarak değerlenecek. Ama özellikle konut fiyatlarında ciddi yükselişler göreceğiz. Bunun iki nedeni var. Birincisi; arz ihtiyacı karşılamanın ötesinde. İkincisi; beton ve demir başta olmak üzere inşaat malzeme fiyatlarındaki artış.

11) Konut kiraları da aynı şekilde sert yükselecek. Gelecek birkaç yılda hem ev fiyatlarında hem de kiralarda artış enflasyonun ve faizin çok üzerinde olacak.

12) Dükkan ve ofislere olan talep azalacak. Kira tahsilatı büyük sorun olarak karşımıza çıkmaya devam edecek. Ama iyi dükkanlar ve ofisler para edecek.

13) Arsa ve arazide fiyat artışı yavaş olur. Arazi yatırımlarındaki en büyük sorun gelişme akslarındaki lokasyonun kurtları... Yatırımcılara öyle bir fiyattan arazi satıyorlar ki alan gelecek 5 yılda aynı fiyata satamıyor. Bu kırılırsa arazi yatırımları kazançlı hale gelir.

14) 2021 nakitin kral olduğu yıl olacak. Nakit daha önemli hale gelecek. Nakitinizin kıymetin bilin. Alım yapmadan önce ince eleyip sık dokuyun. Kesin kazancı görmediğiniz sürece nakitte kalın.

15) Bu yıl borsa da kazandırmaya devam eder. İnişler ve çıkışlar olsa da temeli sağlam ve fiyatı ucuz kalmış hisse senetlerini iyi takip edin.

16) Borsada 2020 temettü veren şirketlerin yılıydı. Temettü veren şirketler bu yıl da yükselişini sürdürür. 2021 ise bedelsiz verme potansiyeli yüksek şirketlerin yılı olacak.

Döviz düşüyor! Zam furyası devam ediyor!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön