29 / 03 / 2024

2021'de konut sektörünü neler bekliyor?

2021'de konut sektörünü neler bekliyor?

Konut sektörü pandemi sebebiyle yılın ilk aylarını hareketsiz geçirdi. Haziran ayında başlatılan düşük faizli kredi kampanyası satışlarda doping etkisi yarattı. Satışlarla beraber, konut fiyatları da arttı. Peki 2021'de sektörü neler bekliyor? Ev fiyatları artacak mı? İşte detaylar...



Türkiye'de gayrimenkul fiyatları, üst üste üçüncü çeyrekte de dünyada en hızlı artan ülke oldu. Türkiye'de konut fiyatları yüzde 27 arttı. 

TÜİK rakamlarına göre, Kasım ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki aya göre yüzde 5,9, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azaldı ve 112 bin 483 olarak kaydedildi. Peki fiyatlar 2020'de nasıl değişti?

2021 de konut sektörünü neler bekliyor? 

Endeksa verilerine göre, Türkiye genelinde konut fiyatlarında 1 yıllık artış yüzde 32,4 oldu. Ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 815 TL olurken, ortalama konut fiyatı 365 bin 950 TL olarak kaydedildi. 

2021 de konut sektörünü neler bekliyor?

Koronavirüs salgını nedeniyle konut satışları kısa süreli durgunluk yasasa da Haziran ayında bankaların uyguladığı kampanyalar ile yeniden artış kaydetti. Kovid-19 salgınının konut satışlarına uyguladığı doping sebebiyle fiyatlarda her geçen gün arttı. 

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2.98, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 25.25 oranında nominal artış gösterdi. Kiralık Konut Fiyat Endeksi ise, Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 1.72, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17.71 oranında nominal arttı. 

2021 de konut sektörünü neler bekliyor?

Son bir yılda en çok prim yapan kentlerin hepsi güney illeri. Bu durumda da izole olmak isteyen vatandaşların güneye göçü etkili oldu. Son bir yılda en yüksek primi yapan konutlar yüzde 42 ile Antalya’da. Onu yüzde 40 ile Muğla takip ediyor. Doğu ve Güneydoğu’nun göç merkezi de Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır. Bu kentlerdeki konut fiyat artışı da yüzde 37’yi buluyor. Hatta yüzde 34’lük fiyat artışıyla bu kentlere Kahramanmaraş ve Hatay da eklenebiliyor. 

2021 de konut sektörünü neler bekliyor?

Konut fiyatlarında büyükşehirlerdeki yıllık artışlar, İstanbul'da yüzde 27.3, İzmir’de yüzde 28.9 ve Ankara’da yüzde 29.1 oranlarında gerçekleşti.

Sektör temsilcileri, 2021 beklentilerini açıklarken konut fiyatlarının el yakacağını belirtiyor. Fiyat artışında maliyetlerin yükselmesinin etkili olacağı ifade ediliyor.

İstanbul ise hem stok açısından hem de fiyat açısından dikkat çeken illerden. Sektör temsilcileri, İstanbul'da ev bulmanın zorlaşacağına ve Kovid-19 sonrası fiyatların iyice artacağına dikkat çekiyor. Öyle ki Kovid-19 sonrasında İstanbul'daki yeni konutlarda metrekare fiyatlarının minimum 6 bin 500 TL olması öngörülüyor.

2021 de konut sektörünü neler bekliyor?

Yeni projelerin azaldığını dile getiren sektör temsilcileri, şu anki arz temposuyla devam edildiği takdirde ihtiyacın karşılanamayacağını ve otomatik olarak fiyatların yükseleceğini belirtiyor. 

Temsilcilerin 2021 öngörüleri maliyetlerin ve fiyatların yükseleceği yönünde. 

2021 konut fiyatları ne olur?

O ilde sıfır konut fiyatları yüzde 29.5 arttı!

Geri Dön