29 / 03 / 2024

Eskişehir'de emlak sektörünü neler bekliyor?

Eskişehir'de emlak sektörünü neler bekliyor?

Eskişehir'de emlak sektörüne dair açıklama yapan müteahhitler kentte ev fiyatlarının düşmesinin mümkün olmadığını dile getiriyor.



Eskişehir’in çeşitli bölgelerinde inşaat projeleri yapan müteahhitler “ev fiyatları düşecek mi” sorusunu yanıtladı. Eskişehirnet'te yer alan habere göre; hepsinin ortak cevabı fiyat düşüşünün mümkün olmayacağı oldu. 

Şirintepe ve Çamlıca taraflarında yıllardır ev ve işyeri yapan müteahhit soruyu şu şekilde yanıtladı:

“Konut fiyatlarının düşmesi mümkün değil. Demirin tonu şu an 7 bin 350 Lira. Bir yıl önce 4-5 bin liraydı. Bir ay önce 6 bin liraydı. Çivinin kilosu bile 15 lira olmuş. Arsa payı desen yüzde 33’ün altına yer yok. Kat yüksekliği nedeniyle kurtarmıyor. Üç kat olduğu için kurtarmıyor. Arsayı alamıyoruz… Son bir senedir inşaat yapan kişi sayısı da azaldı. Üretim azaldı. Şirintepe, Çamlıca, Esentepe, Sütlüce’de 2+1 daireler 250-300 binden satılıyor. 3+1 yeni yapılan daire 350-500 arası gidiyor. Konut fiyatları son 10 ayda sürekli yükseliyor.”

Eskişehir de emlak sektörünü neler bekliyor?

Kentte lüks konut üretimi yapan iş insanı da “Fiyatlar düşer mi, nasıl düşecek? Her şey A’dan Z’ye zamlandı. Malzeme fiyatları durmuyor. Düşmeyi bırakın daha da artacak. Pandemi nedeniyle fabrikalar yurt dışına iş yapıyor. Pazar buldular, para kazanıyorlar. İç piyasaya mal veren azaldı… Bu nedenle malzeme bulmakta zorlanıyoruz. İnşaat demiri bir yılda yüzde 100 zamlandı. Arsa fiyatları da çok arttı. Eskiden arsa sahibine bir daire verirdik. Şimdi daire artı para veriyoruz. İşin nereye gideceğini kimse bilmiyor. Batıkent’te 100 metrekare 2+1 daire 650-700 bin lira civarı…” şeklinde cevapladı. 

Eskişehir de emlak sektörünü neler bekliyor?

Eskişehir’in köklü inşaat firmalarından birinin sahibi de “Geçen sene faiz indirimi sonrası fiyatlar yüzde 30 arttı. Faiz indirimi inşaatçılara yardım olsun diye yapıldı ama günün sonunda sektöre darbe vuruldu. Arsa fiyatları arttı… Yüzde 30 ile alınan yerleri yüzde 45 alıyoruz. Eskişehir’de kat yok. En fazla 3-4 kat yapılıyor. Beş-altı kat olsa maliyet düşerdi. İnşaat maliyeti bir yılda yüzde 40 maliyet. Bir metreküp strafor 800 lira. Geçen yıl 350 liraydı yaklaşık… Çamlıca’da arsa payı yüzde 33-34’lerde… Yerine göre daire üstüne para isteniyor. Yüzde 50 arsa payı isteyenler var. İnşaat yapan da azaldı. Piyasada daire çok… Faiz indiriminde sitede olan dairelerin çoğu satıldı. Diğer yerler daha az satılıyor. Akarbaşı, Vişnelik, Büyükdere’de 1+1 daireler 250 bin liradan satılıyor” yorumunu yaptı. 

Türkiye'nin ilk akıllı kentsel dönüşümü Eskişehir Tepebaşı'nda!


Geri Dön