17 / 05 / 2024

ABD istihdamı Bitcoin’i niye düşürüyor?

ABD istihdamı Bitcoin’i niye düşürüyor?

Uzun zamandır beklenen ABD istihdam rakamları bugün açıklandı. TSI tarafından 16:30'da açıklanan verilere göre Ocak ayında istihdam 517.000 arttı. Beklenen sayı 185.000 idi.



Tahminleri çok aşan istihdam verileri, Bitcoin fiyatını düşürür. Bir numaralı kripto para birimi ilk birkaç dakikada 23.244 dolara düştü. Fiyatlar 23.00 TSI'dan başlıyor, 23 bin 313 dolar seviyesinde.

ABD istihdamı Bitcoin’i niye düşürüyor?

Piyasa neden düşüyor?

Uzman Coin'den Burak Köse'nin haberine göre; bu noktada, Bitcoin ve diğer piyasaların neden istihdam verilerine göre düştüğü sorusu ortaya çıkıyor. Konuyla ilgili görüşünü soran Ekonomist Enes Özkan, “İstihdam verisinin beklentilerin oldukça üzerinde olması, ekonominin soğumadığını gösteriyor ve dolayısıyla Fed’in daha fazla faiz artırması gerektiğine yönelik bir işaret olabilir.” şeklinde konuştu. Özkan, bu durumun da finansal piyasalarda düşüşe yol açtığını ifade etti. Özkan’ın yorumları şöyleydi:

ABD istihdamı Bitcoin’i niye düşürüyor?

“Enflasyonun istenen seviyede azalmayacağının işareti”

“Tarım dışı istihdam verisinin beklentinin üzerinde geliyor olması, işsizliğin azalıyor olduğu anlamına gelir. Fed, faizi ekonomiyi soğutmak için artırıyor. Ekonominin soğuduğunun en önemli göstergesi, ekonominin soğumasının yan etkisi ne? İşsizliğin artması. Biz ise tam aksine işsizliğin azaldığını görüyoruz. Bu aynı zamanda enflasyonun istenen seviyede azalmayacağının işareti. Yani, ekonomi soğuyacak, işsizlik artacak, bu sayede insanların gelirleri azalacak ve piyasada dolaşan para miktarının bir kısmı da bu şekilde azalacak. Talep yönünde enflasyonu azaltmanın böyle bir etkisi de olacak. İşsizliğin artmasını hiç kimse istemez tabi ama bu bir yan etkidir ve genellikle ekonominin soğuduğu yerlerde görülür. İstihdamın beklentinin üstünde gelmesi demek, aslında ekonominin soğumadığı anlamına geliyor. Yani, merkez bankasının daha fazla faiz artırması gerektiğine yönelik bir işaret olabilir. Aynı zamanda doların gereğinden fazla değerli hale gelmesine yol açabilir. Bu da onun göstergelerinden biri olabilir. O nedenle de eğer böyle bir şey varsa, yani bu veri ‘ekonomi soğumuyor’ sinyalleri gönderiyorsa ki gönderiyor, bu da finansal piyasalarda bir düşüşe neden olur. Bizim de yaşadığımız düşüş tam olarak bununla ilgili.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön