27 / 04 / 2024

AB’den inşaat çeliğine yeni kota!

AB’den inşaat çeliğine yeni kota!

AB, iç pazarını korumak için çelik ürünleri ithalatına kota koyacak. Kotalar AB’de de inşaat çeliği ihracatında yüzde 60’ın üzerinde daralmaya neden olacak.



Dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumunda bulunan Türkiye, daralan iç pazar ve ilave vergilerle çöken ABD ihracatının ardından, en büyük pazarı konumundaki Avrupa Birliği’nde de önemli kayıplar yaşama riskiyle karşı karşıya kalıyor. 

İhracatta yüzde 60’ın üzerinde daralma

Diken'de yer alan habere göre AB, iç pazarını korumak için çelik ürünleri ithalatına uygulanacak kotaları 16 Ocak’ta oylayacak. AB, mevcut taslağa göre Türkiye’ye özellikle inşaat çeliğinde sert kısıtlamalar planlıyor. Kotalar AB’ye inşaat çeliği ihracatında yüzde 60’ın üzerinde daralmaya yol açacak.

Türk çelik üreticilerinin daralan talep nedeniyle vardiya sayılarını düşürerek ve bakım çalışmalarına giderek üretimi azalttığı bu dönemde, AB’nin özellikle inşaat çeliğinde Türkiye’ye uygulamayı planladığı kotalar sektörde çok daha az üretime neden olacak.

Türk çeliğine yüzde 50 ilave vergi

Türk çelik sektörünün daha önce en önemli ihracat pazarlarından olan Ortadoğu’da son yıllarda meydana gelen siyasi karışıklıklar zarara yol açmıştı.  Türk çeliğinin en büyük ihracat pazarlarından ABD’nin Türk çelik ürünlerine uyguladığı yüzde 50 ilave vergi, bu pazarın da kaybedilmesini meydana getirdi.

AB’ye inşaat çeliği ihracatında yüzde 99 artış

Avrupa Çelik Birliği (Eurofer) verilerine göre, 2018 yılının Kasım ayı itibariyle AB Türkiye’den 797 bin ton inşaat çeliği ithal etti. 2017’nin aynı döneminde 400 bin ton olarak gerçekleşti. AB’nin Türkiye’den yaptığı inşaat çeliği ithalatı geçen yıl ilk 11 ayda yüzde 99 arttı. Türkiye AB’nin inşaat çeliği ithalatında ilk sıraya yerleşti. 

ABD’nin artırdığı vergiler nedeniyle rekabette zorlanan birçok ülkenin çelik ihracatçısı da, Türkiye gibi AB pazarına yöneldi. AB, kendi üreticisini korumak için geçen yıl temmuz ayında bazı geçici kotalar uygulamaya aldı. Söz konusu kotalar 200 günlük olduğu için, AB’nin şubat ayından itibaren uygulayacağı yeni kotaları belirlemiş olması gerekiyor. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan taslağın 16 Ocak’ta AB üyesi ülkeler tarafından oylanması planlanıyor.

Yeni kota Temmuz 2021'de sona erecek

AB’nin yeni kota uygulaması, üç yıllık bir süre için geçerli olacak ve Temmuz 2021’de son bulacak. İlk faz Şubat-Haziran 2019 dönemini, diğer iki faz ise Temmuz 2019-Haziran 2020 ile Temmuz 2020-Haziran 2021 dönemini kapsayacak.

Türkiye’nin AB’ye yapacağı inşaat çeliği ihracatı için şubat ayı başından haziran sonuna kadar 289 bin 119 ton kota amaçlıyor. Türkiye’ye ikinci fazda 301 bin 538 ton, üçüncü fazda da 316 bin 614 tonluk inşaat çeliği kotası yer alıyor. Bu kotaların aşılması durumunda ithal edilecek ürünlere yüzde 25 ilave vergi uygulanacak.

Türkiye’nin AB’ye 2018’in ilk 11 ayında 797 bin ton inşaat çeliği ihraç ettiği düşünüldüğünde, bu kotalar Türkiye’nin geçen yılki ihracatının yüzde 60’dan fazla altında bulunuyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, “Oylamada bazı AB ülkelerinin ‘hayır‘ demesi bekleniyor. Türkiye de taslağın bu haliyle kabul edilmemesi için Ticaret Bakanlığı nezdinde ikna çalışmaları yapıyor” dedi.

Aslan, “İç piyasadaki daralma zaten çok kötü. Düşen talep nedeniyle çelik üreticileri vardiya sayılarını azalttı, bakım çalışmaları öne alındı. Üretim düşüşleri var… AB çok önemli bir pazarımız, taslağın bu haliyle kabul edilmesi önemli kayıplara neden olur. Ancak biz hâlâ bazı değişikliklere gidileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
 


Geri Dön