17 / 04 / 2024

Abdi İpekçi Spor Salonu yıkımıyla asbest tehlikesi gündemde!

Abdi İpekçi Spor Salonu yıkımıyla asbest tehlikesi gündemde!

İstanbul’da kentsel dönüşümle birlikte ortaya çıkan asbest tehlikesi AKM’nin ardından Zeytinburnu’ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu yıkımıyla da gündeme gelmeye başladı. 



Zeytinburnu'nda çevre halkı, asbest kontrolü yapılmadığı iddialarıyla tedirginlik yaşıyor. Asbest korkusuyla veliler, çevrede yer alan bazı okullara çocuklarını göndermiyorlar. 

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; bir hafta önce Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yıkım çalışmalarını durdurduğu iddialarıyla gündeme gelen asbest şimdi de Zeytinburnu’ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yıkımında ortaya çıktı. 

Eskiden tüm Türkiye’de kullanılan asbestin üretimi ve kullanımı 2010 yılında yasaklandı. Ancak bu tarihten önce inşa edilen binaların büyük bölümünde asbest kullanıldığı söyleniyor. Bu nedenle İstanbul kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında halen risk altında sayılıyor. 

Bu kanserojen madde, bina yıkımlarında toza dönüştüğünde büyük risk haline gelebiliyor. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı kararla 2013 Nisan ayından bu yana bina yıkımları İstanbul’da patlatıcı madde yerine iş makineleriyle gerçekleştiriliyor. 
 


Geri Dön