26 / 04 / 2024

Zonguldak Kız Meslek Lisesi için verilen yıkım kararına tepkiler büyüyor!

Zonguldak Kız Meslek Lisesi için verilen yıkım kararına tepkiler büyüyor!

Zonguldak Kız Teknik Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi yerine hastane otoparkı yapılması için verilen yıkım kararına vatandaşlardan tepki yağıyor…



Zonguldak’ta 1964 yılında yapılan ve adına tarihi eser tescil başvurusu gerçekleştirilen Kız Meslek Lisesi’nin yıkılarak yerine şehir hastanesi otoparkı yapılmak istenmesine vatandaşlardan gelen tepki hızla büyüyor.

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre, Zonguldak ili içindeki en önemli binalardan biri olarak görülen 860 öğrencinin öğrenim gördüğü Zonguldak Kız Teknik Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi (Zonguldak Kız Meslek Lisesi) için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne tarihi eser tescil başvuru yapılmıştı. 

AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar’ın yaptığı açıklamalardan sonra Zonguldaklı vatandaşlar tarihi bina hakkında verilen yıkım kararına büyük tepki göstererek, sosyal medyada #okulumadokunma ve #zonguldakkizmesleklisesiyalnızdeğildir gibi hashtagler ile kamuoyu yaratmaya çalıştılar. Change.org üzerinden de tarihi okulun yıkılmaması için imza kampanyası düzenlediler. 

“Antçı ve talancı hesapların açık göstergesi"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın BirGün’e yaptığı açıklamasında, Uçar’ın çözümü için "Çözüm değil yıkım önerisi" şeklinde konuştu.

Yavuzyılmaz, “Atatürk Devlet Hastanesi'nin yaşadığı otopark sorununa da çözüm olabilecek, ek bina inşaatı, yaklaşık 52 bin metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Yeni binanın mevcut hastane alanına eklenmesi ile tesisin standartlarının yükseltilerek, otopark sorununun da kalıcı olarak çözülebilmesinin imkânı varken, projede hasta ve hasta yakınları için herhangi bir otopark alanı ayrılmamıştır. Bugünlerde, AK Partili yetkililerin Zonguldak halkını rahatsız eden ‘okul yıkıp yerine otopark yapma önerisi’ ise inşaatın proje aşamasından itibaren ne denli rantçı ve talancı hesapların odağı olduğunun açık bir göstergesidir. İnşaatın içinde bulunduğu alan çevresi, okullar ve hastane bölgesi olup son derece kıymetli bir arazidir” ifadelerinde bulundu.

"En önemli tarihi yapılardan birisi"

Yavuzyılmaz, yıkım mevzusunun kamuoyunu yoklamak için ileri sürüldüğünü belirterek “Cumhuriyet kadınının, gücünün, emeğinin, çalışkanlığının ve toplum hayatında söz sahibi olmasının sembolü olmuş bir yapı, daha önemlisi inşa açıdan sapasağlam bir okul yıkılmak istenmiştir. Kız Meslek Lisesi kentin kimliğini bize yansıtan en önemli tarihi yapılardan birisidir. 1964 yılında, Cumhuriyet döneminin ilk kadın mimarlarından Yaprak hanım tarafından, adeta insanı kucaklayan 'yay' şeklinde tasarlanmış mimarisi ile binlerce kıymetli öğrenciyi yetiştirmiştir. AKP döneminde kentlerin ne hale geldiği, tarihi ve sembol dokuların nasıl yıkıma uğratıldığı, aslında yine AKP’li Cumhurbaşkanının İstanbul için sarf etiği 'bu kente ihanet ettik' sözleriyle özetlenmiştir. Zonguldak için de bu yanlıştan dönülerek, Zonguldak’ın sorunlarına yoğunlaşmak yerine kamuoyunun gündemini böylesine meşgul eden, talancı yaklaşımlar sergileyen siyasetçilerin, Zonguldak’a bir özür borçlu olduğunu burada bir kez daha hatırlatmak isterim” dedi.

Eğitim sen de tepki gösterdi

Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz da yıkım fikrini onaylamadıklarını açıkladı. Yılmaz, “Biz Zonguldak Eğitim Sen şubesi olarak, yıkılarak yerine otopark yapılması gibi saçma sapan düşüncelerle kamuoyunu meşgul eden gündem ile bir araya gelmiş Kız Meslek Lisesi okul yönetimi, öğretmenleri, velileri ve öğrencilerinin yanında olduğumuzu bildirirken, siyasetin ve siyasetçinin görevinin sorun üretmek değil sorun çözmek olduğunu hatırlatırız. Okulların yıkılıp yerlerine otopark yapılması eğer altında başka bir amaç yoksa kesinlikle aymazlıktır” diye ekledi.

"Anılarımız var"

Öğrenci velileri de yıkım ile igili, “Okulun yıkılmasını istemiyoruz. Aramızda o okuldan mezun kişiler var. Anılarımız var. Çocuklarımızın için mevkii anlamında rahat bir yer. Bu tartışmalar bizim hiç hoşumuza gitmedi. Çocuklarım tedirgin. Sınava hazırlanan çocuklar var. Dikkatleri dağılmış durumda” şeklinde konuştular.

Kız Meslek Lisesi öğrenciler ise, “Biz okulumuzu seviyoruz. Bu bölgeyi de seviyoruz. Başka yerler konuşuluyor ama burası meslek lisesi. Atölyelerimiz çok fazla. Bunları nasıl taşıyacaklar? Böyle bir bina var mı? Bizi çok zorlar. Evlerimize göre okullarımızı da seçiyoruz. Başka yer bizim için iyi olmaz. Okulumuzu seviyoruz” açıklamalarında bulundular.


Geri Dön