25 / 04 / 2024

İmar barışının yıkım kararına etkisi!

İmar barışının yıkım kararına etkisi!

İmar barışı kapsamında verilen Yapı Kayıt Belgesi, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için düzenleniyor. Peki, imar barışının yıkım kararına etkisi nedir?



İmar barışı kapsamında verilen Yapı Kayıt Belgesi, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için düzenleniyor. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31/10/2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda oluyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor. 

Ayrıca, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebiliyor.

İmar barışının yıkım kararına etkisi

Yürürlükte olan 6 Haziran 2018 tarihli Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliğinin 8. maddesi 1. fıkrasında belirtilen sınır ve koordinatlar dışında kalıyor başvuru yapılabiliyor. Söz konusu yıkım kararı 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında ise yıkım iptal ediliyor.


İmar barışında merak edilen 142 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön