18 / 04 / 2024

Zonguldak Kız Meslek Lisesi kültür varlığı olarak tescillendi!

Zonguldak Kız Meslek Lisesi kültür varlığı olarak tescillendi!

Zonguldak'ta yıkılarak yerine otopark yapılmak istenen tarihi Zonguldak Kız Meslek Lisesi için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne tescil başvurusu yapıldı. İlgili kurum tarafından tarihi okulun tescillendiği duyuruldu...



Zonguldak’ta 400 yataklı Atatürk Devlet Hastanesi’nin inşaatı devam ederken projede hasta ve hasta yakınları için bir otopark alanının olmadığının anlaşılması üzerine, yıkılıp yerine otopark yapılmak istenen tarihi Zonguldak Kız Meslek Lisesi yıkımdan kurtuldu.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, lisenin Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurumu tarafından verilen karar ile “kültür varlığı” olarak tescillendiğini duyurdu.

AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, “Hastane inşaatı yanındaki Zonguldak Kız Meslek Lisesi oradan kaldırılıp otopark yapılsın” önerisinde bulunmuş ve tepki toplamıştı. Konuyu TBMM’ye taşıyan Yavuzyılmaz, okulun yıkılmaması için Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’la görüşmüş, Bakan Selçuk da okulun yıkılmayacağını ifade etmişti.  

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, 860 öğrencinin eğitim gördüğü okul için, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne tescil başvurusunda bulunuldu. Kurul önceki gün başvuru hakkında değerlendirme yaptı. Toplantı sonrasında verilen karar ile Yavuzyılmaz, lisenin ‘kültür varlığı’ olarak tescillendiğini belirterek “Cumhuriyet kadınının, gücünün, emeğinin, çalışkanlığının ve toplum hayatında söz sahibi olmasının sembolü olmuş bir yapı, daha önemlisi inşa açıdan sapasağlam bir okul yıkılmak istenmiştir. Kız Meslek Lisesi kentin kimliğini bize yansıtan en önemli tarihi yapılardan. 1964’te, Cumhuriyet döneminin ilk kadın mimarlarından Yaprak Hanım tarafından ‘yay’ şeklinde tasarlanmış mimarisi ile binlerce kıymetli öğrenciyi yetiştirmiştir”  şeklinde konuştu. 


Geri Dön