23 / 04 / 2024

Ada bazlı kentsel dönüşüm nedir?

Ada bazlı kentsel dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşümde, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yıkım ve yapım çalışmaları yapılıyor. Peki, ada bazlı kentsel dönüşüm nedir?



Ada bazlı kentsel dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için yapılan yenileme çalışmaları olarak karşımıza çıkıyor.


Bu kapsamda riskli alanlarda yer alan riskli yapılar tespit edilerek, bu yapıların yıkılması ve yeni imar mevzuatına uygun binalar inşa edilmesi hedefleniyor.


Riskli alan;  Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alan olarak tanımlanıyor.


Riskli yapı ise; Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıya deniyor. Peki, ada bazlı kentsel dönüşüm nedir? Ada bazlı kentsel dönüşüm nasıl olur?


Ada bazlı kentsel dönüşüm..

Ada bazlı kentsel dönüşüm, riskli bir adadaki tüm binaları kapsayan dönüşüm projesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür ada bazlı kentsel dönüşüm projesinde,  3 te 2 çoğunluk geçerli midir?


Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü kapsamında olmayan bölgelerde; Belediyelerin 5393 sayılı Kanunun 73. Maddesi gereğince uygulama yapılıyor. 


Bu nedenle 3 te 2 çoğunluk burada geçerli olmuyor. Ada bazlı kentsel dönüşümde yüzde 100 anlaşma sağlanması gerekiyor.

 

Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı

MADDE 73.- Belediye, kentin gelişimine uygun olarak eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek; konut alanları, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları ve sosyal donatılar oluşturmak, deprem riskine karşı tedbirler almak veya kentin tarihî ve kültürel dokusunu korumak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilir.

Kentsel dönüşüm ve gelişim projelerine konu olacak alanlar, meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile ilân edilir.


Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında yıkılarak yeniden yapılacak münferit yapılarda ilgili resim ve harçların dörtte biri alınır.


Bir yerin kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilân edilebilmesi için; o yerin belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde bulunması ve en az ellibin metrekare olması şarttır.


Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esastır. Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında bulunan mülk sahipleri tarafından açılacak davalar, mahkemelerde öncelikle görüşülür ve karara bağlanır.



Kentsel dönüşümde 2/3 yasası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön