23 / 04 / 2024

Adalar'ın imar sorunu için Pazar günü Adalar Forumu toplanıyor!

Adalar'ın imar sorunu için Pazar günü Adalar Forumu toplanıyor!

GEZİ Parkı direnişi sonrasında kurulan Adalar Forumu, Pazar günü Yassıada ve Sivriada' nın imara açılması hakkında tüm Marmara ve İstanbul adalarına yönelik bir toplantı yapacak...



GEZİ Parkı direnişi sonrasında kurulan Adalar Forumu, Pazar günü Yassıada ve Sivriada'nın imara açılması hakkında tüm Marmara ve İstanbul adalarına yönelik piyasa mekanizmalarına dayanan neoliberal kent politikalarına karşı doğrudan demokrasi ve katılımcılık temelinde nasıl mücadele edilebileceğine dair gündem önerileriyle buluşma çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada: "Geçtiğimiz yıllar boyunca çeşitli hükümetlerin politikaları ve yerel yöneticilerin ihmali sonucunda büyük ölçüde tahrip edilen adalarımızın sahip olduğu doğal, tarihi, arkeolojik ve kültürel niteliklerin son halkaları hükümetin neoliberal rant ve yapılaşma planlarıyla tehdit ediliyor. Yassıada, Sivriada, İstanbul Adaları, Bozcaada, Gökçeada, Ayvalık adaları gibi üzerinde yerleşim bulunan ya da bulunmayan birçok tarihi yerleşim alanı turizm ve kalkınma bahanesiyle yapılaşmaya açılıyor. Mevcut koruma rejimleri yok sayılıyor, tepeden inme yasal düzenlemelerle ormanlarımız, kıyılarımız, denizlerimiz, adalarda yaşayan deniz ve Adalar'a gel' kara canlılarımız, evlerimiz, kısaca yaşama alanlarımız yok ediliyor. Bu planların son halkası Yassıada ve Sivriada'da uygulamaya geçiriliyor. 

i. derecede sit alanı olan, zengin birer doğal ve kültürel yaşam alanı olan Yassıada ve Sivriada'ya ilişkin bağımsız imar planları yapılıyor, planlar sürekli revize edilerek yapılaşma hesapları değiştiriliyor, adaların tarihi isimleri kimseye sorulmadan değiştiriliyor. Tüm bu gelişmeler karşısında 8 Aralık'ta Büyükada'da bu konuda daha önceki toplantılarda yapılan çeşitli önerileri görüşmek, somutlaştırmak, Yassıada ve Sivriada başta olmak üzere tüm Marmara ve İstanbul adalarına yönelik piyasa mekanizmalarına dayanan neoliberal kent politikalarına karşı doğrudan demokrasi ve katılımcılık temelinde nasıl mücadele edilebileceğine dair gündem önerileriyle yan yana geliyoruz" açıklaması yapıldı. Buluşma saat 13'te, Büyükada Şehir Hatları Vapur İskelesi'nin üst katında gerçekleşecek. 


Birgün


Geri Dön