25 / 04 / 2024

İmar barışı başvurusu için son gün ne zaman?

İmar barışı başvurusu için son gün ne zaman?

Yüzbinlerce vatandaş imar barışı başvurusu için son gün ne zaman sorusunun yanıtını arıyor. İşte imar barışı hakkında tüm detaylar...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan imar barışı uygulamasında başvuru süreci uzatıldı. "İmar Barışı" düzenlemesinde başvuru süresinin 31 Aralık'a kadar uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Hürriyyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, imar barışından yararlanmak isteyen vatandaşlar bu süre içinde gerekli işlemleri yaparak başvurularını tamamlayabilir. İmar barışı uygulaması kapsamında 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar Yapı Kayıt Belgesi'ne sahip oluyor.

8.4 milyon başvuru

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması için hayata geçirdiği uygulamaya 8 milyon 446 bin 103 bin kişi başvuruda bulundu.

5 milyar 259 milyon liralık ödeme

İmar barışı düzenlemesinde Yapı Kayıt Belgesi için başvuranların sayısı 8 milyon 446 bin 103'e ulaşırken, vatandaşlar tarafından 5 milyar 259 milyon 361 bin 327 lira ödeme yapıldı. 

Başvurularının 8 Haziran'da başladığı imar barışı uygulaması,  31 Aralık 2017'den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.

Vatandaşlar 24 Haziran'a kadar hazırlanması beklenen ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvuruda bulunan kişiler 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedellerini ödeyebilecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek.

Kayıt bedelleri Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında hesaplanacak. İmar barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşlar cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabilecek.

 


Geri Dön