26 / 04 / 2024

İmar barışı için son gün ne zaman? Başvurular nasıl yapılır?

İmar barışı için son gün ne zaman? Başvurular nasıl yapılır?

Ruhsatsız ve kaçak yapılarını kayıt altına almak isteyen vatandaşlar, imar barışı uygulamasına başvuru yapıyor. Peki, imar affı için son gün ne zaman? İmar barışı başvurusu nasıl yapılır? 



Türkiye'deki 13 milyon yapıyı ilgilendiren imar barışı başvuruları için son aya girdik. Hürriyet'te yer alan habere göre, uygulamadan faydalanmak isteyen vatandaşlar, araştırmalarına devam ediyor.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama kapsamında imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılar kayıt altına alınarak yasallık kazandırılıyor. 8 Haziran'da başlayan başvurular, 31 Ekim'e kadar devam edecek.

Uzmanlar, imar barışı uygulamasında mağduriyet yaşanmaması için vatandaşları uyardı. 10 milyon başvuru beklenen uygulama 13 milyondan fazla yapıyı ilgilendiriyor. 

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Yapı Kayıt Belgesi almak için müracatlar, e-Devlet üzerinden yapılacak. Yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekilinin "Yapı Kayıt Belgesi Formu"nun doldurulmasıyla veya kurum ve kuruluşlara başvuru yapmasıyla müracatlar geçekleşmiş olacak. Formun eksiksiz olarak doldurulması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan yapı belgesi, e-Devlet üzerinden alınabilecek.

Başvurular kurum ve kuruluşlara yapılmışsa, Yapı Kayıt Belgesi Formu'nun doldurulmasıyla Yapı Kayıt Belgesi bedeli yatırılır. Formun sistem züerinden onaylanıp müdürlüğe gönderilmesiyle apı Kayıt Belgesi düzenlenecek.

BAŞVURULAR 4 MİLYONU AŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe koyulan imar barışı uygulaması kapsamında başvuru sayısı 4 milyonu aştı. Başvuru kapsamında 1 milyar 643 milyon 280 bin liradan fazla ödeme yapıldı. 

Vatandaşların yoğun ilgisinin olduğu uygulamada 306 bin 399 yapıya kayıt belgesi verildi. İmar barışı uygulaması, 31 Aralık 2017'den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.
 

 

7 soruda imar barışı başvurularında merak edilenler!


Geri Dön