19 / 04 / 2024

Fransa'nın Lübnan'ı yeniden imar etmek için maddi gücü yok!

Fransa'nın Lübnan'ı yeniden imar etmek için maddi gücü yok!

Siyasi analist Tony Ebu Necm, Fransa'nın Akdeniz'de petrol ve gaz aramak için Lübnan topraklarındaki rolünü güçlendirmeye çalıştığına dikkat çekti ve Fransa'nın Lübnan'ı yeniden imar etmek için maddi gücü olmadığını belirtti...



Lübnanlı siyaset uzmanları, ülkenin Berlin Büyükelçisi Mustafa Edib'in yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesini, Fransa ile İran arasında varılan bir anlaşmanın bir sonucu olduğunu belirtiyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'ndaki büyük patlamaya tepki olarak yapılan protestolar üzerine 10 Ağustos'ta istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yeni kabineyi oluşturma görevini dün Büyükelçi Edib'e verdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; siyasi gruplar arasındaki çeşitli ihtilaflar sebebiyle normalde hükümet kurma süreçlerinin çok uzun sürdüğü Lübnan'da bu sefer çalışmaların hızlı işlemesinin arkasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un baskıları olduğu şeklinde tahminler yürütülüyor.

AA muhabirine konuşan Lübnanlı uzmanlar da bu süreçte Fransa-İran arasında varılan bir anlaşmanın etkili olduğunu ifade etti. 

- "Fransa Lübnan'a vaatlerden başka bir şey vermiyor"

Siyasi analist Tony Ebu Necm, Mustafa Edib'in söz konusu iki ülke arasında varılan bir anlaşma sonucu hükümeti kurmakla görevlendirildiğini belirtti. 

Fransa'nın Akdeniz'de petrol ve gaz aramak için Lübnan topraklarındaki rolünü güçlendirmeye çalıştığına dikkat çeken Ebu Necm, şunları kaydetti:

"Fransa ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimlerde kaybetmesi ve İran ile nükleer anlaşmanın yeniden sağlanması durumunda Fransız şirketlerinin İran'la anlaşmalar yapacağı yönündeki vaatleriyle Tahran ve Hizbullah'ı rahatlatmaya çalışıyor."

Fransa'nın Lübnan'da temel bir rol üstlenme gücünde olmadığına vurgu yapan Ebu Necm, "Fransa, Lübnan'a vaatlerden başka bir şey vermiyor. Fransa'nın Lübnan'ı ekonomik çöküşten kurtarmak veya yeniden imar etmek için maddi gücü yok" dedi. 

Beyrut'taki havai fişek fabrikası patlamasından en çok konut sektörü etkilendi!

Fuat Oktay'dan Beyrut Limanı açıklaması!

Türkiye, Beyrut'taki sembol mabetlerin onarımına talip!


Geri Dön