26 / 04 / 2024

İmar barışı için hangi bankalar kredi veriyor?

İmar barışı için hangi bankalar kredi veriyor?

Tapusuz 13 milyon yapıyı ilgilendiren imar barışında imara aykırı binaların Yapı Kayıt Belgesi alması gerekli. Bankalar Yapı Belgesi’ne özel, düşük faizli kredi imkanı sağlıyor. Peki imar barışı için hangi bankalar kredi veriyor?



İmar Barışı başvuruları, 8 Haziran tarihinde başladı.  31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış imara aykırı binalar için 31 Ekim tarihine kadar başvuru yapılarak ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alınabilecek. Bu belge için gereken bedel ise sene sonuna kadar ödenebiliyor. Şu ana kadar 3 milyon 158 bin kişinin başvurunun geldiği imar barışı için hangi bankalar kredi veriyor?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsanın emlak vergi değeriyle yapının maliyetinin toplanmasıyla hesaplanıyor. Toplam maliyetin konutta yüzde 3, ticaride ise yüzde 5’i Yapı Belgesi bedeli olarak alınıyor. Metrekareler, tarım amaçlı binalarda 200 lira 1-2 katlı binalarda 600 lira, 3-7 katlı binalarda 1000 lira, 8 ve daha yüksek katlı binalarda 1600 lira, villa, AVM, hastane gibi yapılarda ise 2 bin lira esas alınarak hesaplanıyor.

Vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması için başlatılan imar barışı ödemelerini kolaylaştırmak isteyen bankalarda harekete geçti. Bankalar Yapı Kayıt Belgesi almak için finansmana ihtiyacı olan vatandaşa ‘İmar Barışı Kredisi’ adı altında finansman sağlıyor. Krediden faydalanmak isteyen bireylerin Çevre Bakanlığı’ndan imar barışı kapsamında gelen SMS’i ibraz etmesi isteniyor. Vadeler 60 ayla, finansman tutarı 30 bin lira ile sınırlı. 

İmar barışı için hangi bankalar kredi veriyor?


Halkbank: İmar Barışı Destek Kredisi kapsamında 30 bin TL'ye kadar, 48 ay vade ve yüzde 1.67 faiz oranıyla kredi veriyor.
Türkiye Finans:  İmar Barışı Finansmanı kredisinde 48 aya varan vade imkanı sunuyor. Faiz oranı yüzde 1.76 ile 1.81 arasında değişiyor.
Şekerbank: 30 bin TL'ye kadar olan krediler için 60 aya varan vade imkanları sunuyor. Kredi kapsamında kredi tahsis ücreti de alınmıyor.
İş Bankası: 30 bin TL'ye varan krediyi 60 ay vadeyle sunuyor. Faizler ise kredi tutarına göre yüzde 1.84 ile 1.91 arasında değişiyor.
Vakıfbank: 20 bin TL'ye kadar 48 aya varan vadelerle kredi kullandırıyor. Aylık faiz oranı ise 1.76ç
TEB: 48 ay vadeli, üç ay ertelemeli ve yüzde 1.70'ten başlayan faiz oranıyla kredi imkanı sunuluyor.


41 soruda imar barışı!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön