25 / 04 / 2024

Adana'da arıcı ve göçerlere seyyar enerji sistemi dağıtıldı!

Adana'da arıcı ve göçerlere seyyar enerji sistemi dağıtıldı!

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, " Arıcılar ve Göçerleri Aydınlatma " projesi kapsamında, gezginci arıcılara ve göçerlere, elektrik üreten taşınabilir solar enerji sistemi dağıttı...




Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, "Arıcılar ve Göçerleri Aydınlatma" projesi kapsamında, gezginci arıcılara ve göçerlere, elektrik üreten taşınabilir solar enerji sistemi dağıttı.


İl Müdürü Hamit Aygül, dağıtım töreninde, gezginci arıcıların teknolojiden uzak çadır veya baraklarda yaşadığını, göçerlerin de yılın 6-7 ayını zor şartlarda geçirmek zorunda kaldığını belirtti.


Gezginci arıcıların ve göçerlerin zorlu yaşam şartlarını iyileştirmek amacıyla İl Özel İdaresi'nin desteğiyle "Arıcılar ve Göçerleri Aydınlatma" projesi başlattıklarını ifade eden Aygül, proje kapsamında kura ile tespit edilen üreticilere, güneşten elektrik enerjisi üreten ve depolayan cihaz verildiğini söyledi.


Sistemin, her türlü arazi şartlarında rahatlıkla kullanabildiğini vurgulayan Aygül, "Sistem, çevre dostu, temiz enerji kaynağıdır, ücretsiz elektrik elde edilir, istediğiniz yere taşınabilir. Cep telefonu şarj edilebilir, gece boyu çadır aydınlatılabilir. Diz üstü bilgisayar çalıştırılabilir. Günde birkaç saat televizyon çalıştırabilir. İkinci bir akü ile bu süre uzatılabilir" dedi.


Solar enerji sistemi için il genelinde 1. etapta 615 arıcı ve 318 göçerin talepte bulunduğunu anlatan Aygül, "Müracaat eden çiftçilerimiz arasında ilçe müdürlüklerimizce kura çekilerek 14 ilçemizde 48 arıcı ve 24 göçer, solar enerji sistemi almaya hak kazanmıştır. Her bir solar enerji sistemi 970 lira olup, 1. etap projenin maliyeti 69 bin 840 liradır. Bu sistem için her çiftçiden 75 lira katkı alınmaktadır. 2. etap proje kapsamında da 206 solar enerji sistemi, önümüzdeki günlerde arıcılarımıza dağıtılacak" diye konuştu.


Aygül'ün konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Halis Arslan,  Adana  Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, Adana Arı Yetiştiricileri Biriliği Başkanı Ahmet Turan Otlu'nun da katıldığı törende üreticilere solar enerji sistemi dağıtıldı.



AA


Geri Dön