25 / 04 / 2024

Adana'da konut fiyatları arttı!

Adana'da konut fiyatları arttı!

Adana Bölge Gazetesi köşe yazarı olan Semir Bülbül bugünkü yazısında Adana'da konut fiyatlarının arttığına dikkat çekti. Bülbül, sektörü değerlendirdi.



Adana'da konut fiyatlarına güç yetmiyor. Bir taraftan yeni binalar yapılırken bir taraftanda eski binalar yıkılıyor yerine iki kat büyüğünde binalar yapılıyor. 360 gün boyunca inşaatın durmadığı Adana'da buna rağmen ev fiyatları, ev kiraları cep yakıyor. 


Hani önceden  Adana  her taraftan göç alıyordu. Ancak artık Adana eskisi gibi göçte almıyor. Ama buna rağmen konut sıkıntısı almış başını gitmiş durumda. Sıradan bir ev için bugün bir servet isteniyor. insan ömrü ancak bir konut almaya yetebilecek durumda... 


Evin metrekaresi, konumu, semti, ana caddeye mesafesi, zemini, katı, boyası, avizesi, rengi ya da ne bileyim büyük marketlere mesafesi hepsi ayrı bir kriter. Ve bu her kriter konut fiyatına doğrudan etki ediyor. Kimilerine göre ev sahipleri çıldırmış... Adam evini kiralamak isteyene "Evin penceresi PVC" demiş. 


Demiş ama nasıl demiş, sanki altın kaplama der gibi demiş. Artık ahşap mı kaldı, ne olacaktı ki? Onun içinde evinin kirasının yükseldiğini ima etmiş. Allah'ım ne günlere kaldık. Evde olması gereken her şey için kira bedeli yükseliyor. Bu işin sonu hiç hayra alamet değil... 


Tabi birde kira ücreti Adana'da yıllık ödenir. Kiracılar bu duruma itiraz etmiyor. Biri bankaya gidiyor, biri bir yerden borç para alıyor vs. ödüyor, ödemesine de bir de bu işi kiracıdan dinleyin. Önceden Adanalı çiftçiler hasadın yapar, ardından okula giden çocuklarını şehre getirip yıllık olarak kira bedelini öder gidermiş. Oralardan kalma bu alışkanlık hala devam ediyor ve bu da kiracıları olumsuz etkiliyor. 

Artık Adana'da öyle bir çiftçi kalmadı. Hiç biri o kadar parayı bir çırpıda kira ücretine bağlayamaz. O yüzden de zaten çoğu, çocuğu için ev almış durumda. Allah garibana acısın. Mecburen kira parasını oradan buradan öyle yada böyle denkleştiriyor, yıl bitmeden yeni kira günü geliyor. 


Acaba bu ev sahipleri, aylık ödedikleri elektrik, su yada telefon paralarını yıllık peşin mi ödüyor? Yada oturdukları apartmanlarda aylık aidatları yıllık peşin mi ödüyor? Elbette "Hayır", peki bu kiracılara karşı vicdansızca yaklaşım neden? Doğrusu anlamak mümkün değil... 


Şuanda Adana'da dört bir yandan konut üretim devam ediyor. O kadar yüksek katlı, o kadar lüks ve bir o kadar da lüks konutlar yapılıyor ki... İnsanın görünce aklı başından gidiyor. Adam onca para yatırmış, onca masraf etmiş saray gibi ev yaptırmış... Böyle evlere sözümüz olamaz. Ancak bu evlerin fiyatı yüksek diye, kenar mahallede kuş uçmaz kervan geçmez yerde, yıllar evvel ağaç kerestesi kullanılarak yapılan kapı ve pençelerini küflenerek çürümüş evler için insan aklı ve mantığına uymayan fiyatlar isteniyor. 

Burası Adana ister alırsın, ister kiralarsın... Söz ve karar ev sahibinindir. 


Ancak bu durum sadece Adana'da var. Diğer illerde, evi bir ay boş kalacak korkusuyla ev sahipleri kiracıları ile iyi geçinmeye bakarken, Adana'da maalesef mevcut kiracı gitsin yerine nasıl olsa daha yüksek fiyattan bir kiracı bulurum mantığı hakim bir çok ev sahibinde. Ancak yeni kiracı bulununcaya kadar geçen sürede zarar ettiğini hesaplayamıyor maalesef bu ev sahipleri.. 


Bence hükümetin il ayırt etmeksizin kiralarda tavan fiyat uygulaması belirlemesi gerekiyor, böylece kiracılar bir nebze de olsa rahat etmiş olacak. Aksi taktirde Adana'da özellikle kiracılar ezilmeye devam edecek. Ev satın almak isteyen aileler ise bu hayalilerini biraz daha ertelemek zorunda kalacak. 

Çünkü maalesef Adana'da konut sektörü en yalın hali ve en net hali ile 'Tutturabildiğine' gidiyor. Ama bunun kesinlikle böyle olmaması gerekiyor. 



Semir BÜLBÜL/Adana Bölge


Geri Dön