27 / 04 / 2024

Adıyaman Eskisaray'da acil kentsel dönüşüm talebi!

Adıyaman Eskisaray'da acil kentsel dönüşüm talebi!

Şehrin merkezin de ve en işlek noktada bulunan Adıyaman'ın Eskisaray Mahallesi'nin sorunlarının çok büyük sorunlar olmamasına karşı Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu döneminde bu sorunların görmezden gelindiğini sözlerine ekledi.



Adıyaman'ın Eskisaray Mahallesi Muhtarı Hüsrev Göksu, deprem gibi bir tehlike neden olurken ivedilikle mahallenin kentsel dönüşüm kapsamına alınması için çağrıda bulundu.

Doğru Haber'de yer alan habere göre; ayrıca ciddi bir ödenek ayrılmasına rağmen Mimar Sinan Parkı'nın ihtiyaca göre dizayn edilmediğini kaydeden Göksu, belediyece metruk binaların yıkılmadığından ve mahallenin ilkokul ihtiyacının karşılanmadığından şikayetçi olduklarını ve mahallelinin yeni yönetimden, bu sorunlarını çözmesini istedi.

"Geçen kış bir komşumuza ait toprak ev çöktü, kentsel dönüşüm şart"

3 bin nüfuslu mahallede var olan sorunların başında kentsel dönüşüm geldiğinden bahseden Göksu, "Bin 200 civarında seçmenimiz var. Mahallemiz Adıyaman'ın en gözde mahallerinden biridir. Ama gelin görü ki yıkık, viran, bakımsız ve hizmet almayan merkezi bir yerdeyiz. Bir türlü hizmet alamıyoruz, geçen dönemde hizmet alamdık. Bu dönem inşallah umutluyuz hizmet alacağımıza. İnşallah mahallemizde güzel şeyler olacak. Adıyaman'ın sorunu hale gelen ve mahallemizin de sorunları başında gelen en büyük sorun kentsel dönüşümdür. Geçenlerde biz, depremi yaşadık ve her şeyi gördük. Ne kadar tehlikeli de olduğunu biliyoruz. Bir an önce düşünmeden kentsel dönüşüme geçilmesi gerekiyor. Mahallemizde 90 yıllık toprak evler var. Bir kısmı çökmüş, bir kısmı da çökmek üzere olan evlerde aileler var. Allah korusun 6 veya 7 şiddetin de bir deprem olursa bu toprak evler yerle bir olacak. Ondan sonra mı biz uyanacağız, kentsel dönüşüme geçeceğiz? Birileri ölmeden kentsel dönüşümle ilgili ne yapılacaksa yapılsın. Kaçıncı asırda yaşıyoruz?" açıklamasında bulundu.

Şehrin merkezinde bulunan mahallerindeki toprak evlerin çökme tehlikesi olduğunun altını çizen Göksu, "Adıyaman'ın göbeğinde yüz senelik evler var. Ne bekliyorsunuz, bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Geçen kış bir komşumuza ait toprak ev çöktü. Çok şükür evde kimse yoktu. Olsaydı bir facia yaşanacaktı. İlla bir facianın olması ve içerisinde insanların ölmesi mi lazım?  Gecen dönem ki Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, 'Hemen kentsel dönüşüme geçilecek.' dedi. Beş yıl geçti, beş yıl içerisinde hiçbir şey yapmadı. Şimdi yönetim değişti, bu yeni yönetimden umutluyuz. İnşallah bir an önce kentsel dönüşüme geçilir." dedi.

"Yıkım kararı belgesini belediye de bulamıyorum"

Mahalledeki metruk binaların yıkılmaması nedeniyle vatandaşların rahatsız olduğundan bahseden Göksu, "Mahallemdeki metruk binalar yıkılıp, molozlarının kaldırılması için iki yıl önce dilekçe verdim. 'Komisyondan yıkılsın' diye karar çıktı. Ama iki yıldır belediyeye gidiyorum o kararı belediye de bulamıyorum. O oraya beni gönderiyor, o oraya gönderiyor. Yok! Fen İşleri yok, Yazı İşleri'ni gezip durdum. Bu karar komisyondan çıkmışsa burası yakılacak. Yıkıma başlayın, neyi bekliyorsunuz? Orada balici, tinerci vb. kötü alışkanlık sahibi kimseler buralar da yaşıyor. Komşulara zarar, ziyan veriliyor. Onun bir an önce buraların yıkılması gerekiyor." açıklamasında bulundu.

"Mimar Sinan Parkı ihtiyaca göre dizayn edilsin"

Mahallede bulunan parkın ihtiyaca göre dizayn edilmediğini söyleyen Göksu, "Mahallemizde bulunan Mimar Sinan Parkı'na milyonlar harcandı ama şu yatırıma bakın. Bu parkta bir değişiklik var mı? Yazık, günahtır. Bir parkta bekçi, güvenlik, kamera, ışıklandırma olmaz mı? Bunların hiçbiri yok. Aileler neye güvenerek buraya gelip oturacak. Burada kapalı bir alan vardı, aileler gelip rahat rahat oturabiliyordu. Bu yeni yönetim geldi alelacele kamelyayı kaldırdı. Madem bunun yerine daha iyisini yapmayacaktınız, yeni proje hazırlayana kadar aileler gelip otursaydı. Aile geldiği zaman ilk olarak benimle muhatap oluyor. 'Muhtarım biz nerede oturacağız.?' diyorlar. Ben, 'bir çul serin oturun' diyorum. 'Yakışır mı bu bize' diyorlar. Kendilerine niye böyle yaptıklarını (kamelyayı kaldırdıklarını) sordum. 'Buranın ne faydası vardı size?' 'Kışın sıcak yazın serin.' dedim. Bana, 'Buraya park demeye bin şahit lazım.  Gidin komşu illeri gezin ve bakın. Hemen yanı başımızda bulunan Malatya bir saatlik yoldur. Gidin bakın, nasıl parklar yapmışlar." dedi.

Mahallede ilkokul bulunmadığını söyleyen Göksu, "Mahallemiz küçük olduğu için sorunları da küçük küçük sorunlardır. Değil büyük sorunları küçük sorunları bile yaptıramıyoruz. Çevremizde 3 ortaokul var ama bir ilkokulumuz yoktur. Çocuklar ana yoldan karşıya geçmek zorunda kalıyor. Mahallemize bir okul yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.


 


Geri Dön