19 / 04 / 2024

Adıyaman'da çoğunlukla büyük konutlar tercih ediliyor!

Adıyaman'da çoğunlukla büyük konutlar tercih ediliyor!

Adıyaman, 1954 yılında il olmuş, zengin bir tarihi ve kültürü olan, GAP projesi ile birlikte gelişen bölge içerisinde gelişimini sağlamış bir ilimizdir...



Adıyaman'ın emlak profilini incelediğimizde günümüzde özellikle merkezde 2 veya 3 katlı müstakil konut yapılaşmalarına rastlarız. İldeki en önemli ana arteri D400 karayolunun şehrin içinden geçen kısmı olan Atatürk Bulvarıdır. Atatürk Bulvarı'na cepheli gayrimenkuller genellikle yüksek katlı binalardan oluşmakta olup bu gayrimenkullerin zemin katları dükkan - mağaza, normal katları ise mesken - ofis oluşumlarını içerir.


Atatürk Bulvarı üzerinde zemin kat dükkan fiyatları Adıyaman girişinde 3.000 TL/m2 civarlarında iken özellikle Zey Caddesi kesişiminde zemin kat dükkan fiyatları yer yer 8.000 TL/m2 olup bankalarında tercih ettiği, şehrin ticari olarak en canlı noktalarından biridir. Adıyaman Valiliği ile Adıyaman Adliyesi de bu bölgede olup burada inşa edilen avukatlara yönelik yeni ofis binaları ve iş hanları bulunmaktadır. Atatürk Bulvarına cepheli olan bu ofislerin m2 birim fiyatları ise 800 TL/m2 ile 1200 TL/m2 olarak değişmektedir.


Adıyaman İlinin tarihi bir noktası olan Adıyaman Kalesi, geçtiğimiz yıllarda çevresindeki düzensiz yapılaşmanın örnekleri ile dolu iken Adıyaman Belediyesi'nin çalışmaları ile bölge temizlenmiş ve Adıyaman Kalesi yeni çehresine kavuşmuştur. Bu düzenleme sonucu kale yakınlarında yer alan dükkanlarda değer kazanmış m2 birim fiyatları 3000 TL/m2 den 4500 TL/m2 ye kadar yükselmiştir. (Bölgedeki dükkanlar genellikle küçük ve müstakil dükkanlardır.)


Kale Projesi çerçevesinde kale çevresinde, sit alanı içerisinde yer alan yaklaşık 120 müstakil yapı istimlak edilmiş ve burada ikamet eden vatandaşlar Adıyaman  TOKİ  evlerine yerleştirilmiştir. Adıyaman gelişim yönü olarak kuzeybatı yönünü tercih etmiş TOKİ evleri de kuzeye inşa edilmiştir. Esentepe Mahallesine inşa edilen TOKİ konutları 2 etapta tamamlanmış, bölgede ilk etapta 468 konut ikinci etapta 200 konut olmak üzere toplam 668 konut ve bu konutların sosyal donatıları inşa edilmiştir. Ayrıca 160 konutluk bir etaba da yeni başlanmıştır. TOKİ konutlarında m2 birim fiyatları 500 TL/m2 ila 600 TL/m2 aralığında değişmektedir.


Genel olarak yapılaşma, yukarıda da ifade ettiğim gibi kuzey batı yönünde olup özellikle Adıyaman'ın batısında yer alan Adıyaman Üniversitesi çevresinde yoğunlaşmaktadır. Yapılaşma genellikle yüksek katlı konut siteleri veya tek bloklardan oluşmaktadır. Üniversiteye yakın konumdaki meskenler veya yurt oluşumları öğrenciler tarafında tercih edilmeye başlanmıştır. Bölgedeki konut fiyatları 650 TL/m2 ile 850 TL/m2 arasında değişmektedir.


Adıyaman'ın kuzeybatısında Karapınar Caddesi'nin kuzeyinde de yapılaşma hızla devam etmekte olup bu bölgede de nitelikli konut siteleri yapılmaktadır. Daireler genel olarak 150 m2'nin üzerinde olup bu bölgede de yeni evlerin m2 birim fiyatları 650 TL/m2 ile 850 TL/m2 aralığındadır.


Adıyaman merkezde ise konut fiyatları binanın yaşına göre oldukça değişmektedir. Köhne ve eski yapılar için birim fiyatlar 450 TL/m2 civarındayken yeni yapıların birim fiyatları 700 TL/m2 civarlarında değişmektedir. Lüks konutlarda ise birim fiyatlar 1000 TL/m2 ye kadar çıkmaktadır. Bölge halkı genel olarak büyük konutları tercih etmektedir. Bunun nedeni yörenin kültürü nedeni ile kalabalık ailelerin fazlalığıdır.


Sonuç olarak Adıyaman ili gelişimini sürdüren bir yapıda olup önümüzdeki günlerde de gelişimine devam edeceği gözlemlenmektedir.


TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.

Adana Şubesi

Kıdemli Değerleme Uzmanı

Alper Güler


*Bu rapor TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön