24 / 04 / 2024

Afrika'da Türk şehri inşa ediliyor!

Afrika'da Türk şehri inşa ediliyor!

Türkiye-Afrika İş Adamları Derneği (TABA), Afrika kıtasının 54 ülkesinde Türk şehri kurmayı hedefliyor. Okul, hastane, konut, otel ve AVM’nin olacağı pilot şehir için ilk imza 1 yıl içinde atılacak. Projede 2 yıl içinde de inşaat başlayacak.



Türkiye, yurt dışı yatırımlarına ağırlık verdi. Türkiye-Afrika İş Adamları Derneği (TABA), Afrika kıtasının 54 ülkesinde Türk şehri kurmayı planlıyor. 


İşadamlarının Afrika'daki altyapı sorunu nedeniyle yatırım planlarını askıya aldığını belirten TABA Başkanı Fatih Akbulut, "Türkiye'de insanların bir konforu ve standardı var. İnsanlara okul, hastane gibi hizmetleri alıştığı standartta sunmadığınızda sıkıntı yaşıyorsunuz. Afrika'da altyapı oturmadığı için kıtada iş kurmanız, oraya ekip götürmeniz, ekibi uzun süreli tutmanız zor olabiliyor. FETÖ bu konuda aktif rol oynuyor. Biz de hem örgütün işdünyasındaki gücünü kırmak hem de yatırımcıların yolunu açmak için Afrika'da Türk şehirleri kurmaya karar verdik" diye konuştu.


Projeyi 54 Afrika ülkesinde gerçekleştirmek istediklerini belirten Akbulut, "Bugüne kadar Zambiya, Komor Adaları, Kenya, Uganda, Etiyopya, Gana devlet başkanı ve yetkilileriyle ön görüşmelerini yaptık. Projelendirme aşamasını tamamladıktan sonra arazi tahsisi yapılacak. Pilot şehir 6 aya kadara netleşecek. İlk imzayı da 1 yıla kadar atarız. 2 yıl içinde de inşaatları başlatmayı planlıyoruz" dedi.


Akbulut, proje kapsamında hastane, okul, AVM, iş merkezi, otel ve rezidansların olacağı küçük bir şehir kuracaklarını vurguladı. Bütün projelerin Türk yatırımcılar tarafından hayata geçirileceğini söyeleyen Akbulut, "Her bir proje için ayrı ayrı görüşüyoruz. Mesela hastane için Türkiye'deki büyük hastanelerle, rezidanslar için inşaat firmalarıyla, otel için yatırımcı ve Türk marka işletmecilerle görüşüyoruz. Projedeki her şeyin Türk markaları tarafından işletilmesini istiyoruz'' ifadelerini kullandı.


Akbulut, ancak okul, hastane, otelden yabancıların da hizmet alabileceğini belirten Akbulut, Afrika'da Türk işadamlarının büyük hacimli yatırımları olanlar ve KOBİ boyutunda küçük işler yapanlar olmak üzere ikiye ayrıldığını açıkladı. Akbulut, son olarak "Son dönemde ilgi üçe katladı. 15 bin işadamıyla irtibat halindeyiz"  şeklinde konuştu.




Sabah


Geri Dön