25 / 04 / 2024

Afrika'nın kalkınmasına Türkiye destek verecek!

Afrika'nın kalkınmasına Türkiye destek verecek!

Kara Kıta'nın en önemli organizasyonu Afrika Kalkınma Bankası'na Türkiye üye oldu. Bu üyelik, Türk şirketlerin Afrika'daki yatırım ve işbirliklerinin artmasını sağlayacak. Afrika'nın kalkınmasına Türkiye destek veriyor...





Kara Kıta'nın en önemli organizasyonu Afrika Kalkınma Bankası'na Türkiye üye oldu. Bu üyelik, Türk şirketlerin Afrika'daki yatırım ve işbirliklerinin artmasını sağlayacak.


İnşaattan madenciliğe, beyaz eşyadan ulaşıma, enerjiden tarıma kadar birçok alanda Türk şirketlerinin Rus, ABD ve Çinli firmalarla yarıştığı Afrika'da, Türkiye için yeni bir dönem başladı. Küresel devlerin yeni ilgi alanı Afrika'nın kalkınmasına imza atmaya hazırlanan Türkiye, Afrika Kalkınma Bankası Grubu'na (African Development Bank Group- AFDB) dahil oldu. AFDB'nin geçen hafta Tunus'taki merkezinde gerçekleştirilen toplantısında Türkiye, üyeliğin yanı sıra bankanın yönetim biriminde de yer aldı. Kıta dışından 26'ncı üye olarak seçilen Türkiye için toplantıda bir "hoş geldin" merasimi düzenlendi. 


ABD VE ÇİN DE ÜYELER ARASINDA 

1964'te kurulan Afrika Kalkınma Bankası Başkanı Donald Kaberuka, 29 Ekim'de Türkiye'nin üyelik sürecinin tamamlandığını duyurmuştu. Kıtadaki 53 üye devleti bir arada tutan AFDB'ye, kıta dışından ABD, Çin, Japonya ve Brezilya'nın da aralarında bulunduğu 25 ülke de üye. Türkiye, AFDB'ye 2008'de resmi üyelik başvurusu yapmıştı. 


103 MİLYAR DOLARLIK SERMAYESİ VAR

103 milyar dolarlık sermayeye sahip AFDB'ye üye olmasıyla birlikte Türkiye'nin kıta genelindeki ticari ağırlığı da artmış olacak. Özellikle inşaat ve altyapı sektöründeki projelere AFDB'den finansman sağlanacak. Banka bünyesinde kurulan Afrika Kalkınma Fonu ile üye ülkelere düşük faizli borçlanma olanakları tanınıyor. 


KERİM ÜLKER /Sabah Gazetesi 


Geri Dön