16 / 04 / 2024

Libya, Türk iş insanlarının müteahhitlikteki başarısını diğer sektörlere de taşımasını istiyor!

Libya, Türk iş insanlarının müteahhitlikteki başarısını diğer sektörlere de taşımasını istiyor!

DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, "Dibeybe hükümetinin Türkiye ziyareti, Libya’nın kalkınmasında Türkiye’nin desteğinin görülmek istendiğinin en açık kanıtıdır" dedi.



Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Türkiye-Libya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı kapsamında çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla Türkiye’ye geldi. Dibeybe’ye üst düzey heyette 5 Başbakan Yardımcısı, 14 Bakan, Genelkurmay Başkanı ve diğer hükümet yetkilileri katıldı. Toplantıda köklü bağlara sahip iki ülke ilişkileri tüm ayrıntılarıyla değerlendirilerek iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli adımlar atıldı. Ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişi yapıldı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin Türkiye ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulunan DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Dibeybe hükümetinin 14 bakan ve 5 başbakan yardımcısıyla yaptığı ziyaretin oldukça anlamlı olduğunu belirtti. 

Bu ziyaretin, Libya’nın ekonomik kalkınmasında Türkiye’nin desteğini görmek istediklerinin açık kanıtı olduğuna dikkat çeken Karanfil, Türk iş insanları ile Libya arasında 10 yıldır süren alacak sorununun çözümü için önümüzdeki dönemde sürecin hızlanacağını belirtti. 

Libya, Türk iş insanlarının müteahhitlikteki başarısını diğer sektörlere de taşımasını istiyor!

Libya, Türkiye’nin desteğini görmek istiyor

Dibeybe hükümetinin Türkiye ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulunan DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya halkının Dibeybe hükümetinden ekonomik kalkınmaya öncülük etmesi konusunda beklentileri bulunduğunu belirtti. Karanfil, “Dibeybe hükümetinin 14 Bakan ve 5 Başbakan yardımcısıyla Türkiye’yi ziyaret etmesi oldukça anlamlıdır. Bu ziyaret, Libya’nın kalkınmasında Türkiye’nin desteğini görmek istediklerinin en açık kanıtıdır. 500 yıllık kadim dostluğumuz olan Libya’da doğu, batı ve güney arasında yapılan anlaşmalarla güvenli bir ortam oluştu. Dibeybe hükümetinin öncelikleri arasında Türk iş insanlarının geçmişte üstlendiği projelerden dolayı alacak sorunlarının çözüme kavuşturulması olmalıdır. Bu sorunların çözümü için önümüzdeki dönemde sürecin daha da hızlanacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

“Kurun sabitlenmesi yatırımcıyı rahatlattı”

Türkiye’nin 2020'de Libya’ya 1,6 milyar dolar ihracat yaptığını dile getiren Murtaza Karanfil, 2011 yılı sonrasında ihracat rakamlarında rtış gerçekleştiğini dile getirdi. Karanfil, şunları kaydetti:

“Libya, 2021 ile birlikte 4 farklı kurdan sabit kura geçince bunun olumlu etkilerini görmeye başladık. Kurun sabitlenmesi yatırımcıyı rahatlattı ve ilk 3 ayda yatırımlar hız kazanmaya başladı. Libya’da 10 yıllık sorunlardan ötürü doğan kamu ve özel sektörün olmazsa olmaz ihtiyaçları var. Libya’da özel sektörün hareketlenmesi demek, ülkeye olan ihracatımızın artması demektir. Bu kapsamda yılsonu hedefimiz 2,5 milyar doların üstünde ihracat rakamı yakalamaktır.”

Libya, Türk iş insanlarının müteahhitlikteki başarısını diğer sektörlere de taşımasını istiyor!

“Dibeybe hükümetinin petrol alanında da ciddi adımlar atmasını bekliyoruz”

Libya’nın geçmişte 46 milyar varillik rezervle dünyanın ilk 10 tedarikçisi arasında olduğunu vurgulayan Karanfil, son 10 yılda yaşanan iç sorunlar sebebiyle bu konumunu kaybettiğini belrtti. Dibeybe hükümetinin ekonomik kalkınmanın yanı sıra petrol alanında da ciddi adımlar atmasını beklediklerine dikkat çeken Karanfil, “Libya’nın orta bölgesinde önemli petrol yatakları mevcut. Ülkenin kuzeyi turizme elverişli, güneyi ise maden yataklarıyla öne çıkıyor. Ayrıca jeopolitik konumu açısından ticarete elverişli olan Libya’da Türk iş insanlarımızın 48 yıldır müteahhitlik sektöründe gösterdiği başarıları petrokimya ve madencilikte de sürdürmesini temenni ediyoruz. Dibeybe hükümetinin Türkiye’ye gelişi de bu yola dair ümitleri yeşertiyor. Libya’nın ihtiyacı olan ekonomik kalkınma yolunda hamle adımlarının süratle atılacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Libya, yeniden imar ve yapılanma konusunda da birçok projeye ev sahipliği yapacak!

Geri Dön