19 / 04 / 2024

Afyonkarahisar'da konut fiyatları neden arttı!

Afyonkarahisar'da konut fiyatları neden arttı!

Bizim Emlak Sahibi Muhsin Gedikkaya, "Şehir merkezide bina katları az verildiği için fiyatlar oldukça yüksekten tutuluyor. Belediye tarafından 5 kata izin veriliyor. Konut yapılacağı temel dört dörtlük olsa 2 kat daha fazla yapılabilse o zaman konut fiyatları biraz daha aşağılara düşebilir.'' dedi.



Konut satışı, fiyatları ve talepler hakkında emlakçılardan bilgiler aldık. Bu konuda değerlendirmede bulunan Bizim Emlak Sahibi Muhsin Gedikkaya, Afyonkarahisar'da her mevkie göre fiyatların değiştiğini söyledi. Afyonkarahisar'da bina katlarının ortalama 6 katlı olduğu için fiyatların yüksek olduğunu aktaran Gedikkaya şöyle konuştu: "Şehir merkezide bina katları az verildiği için fiyatlar oldukça yüksekten tutuluyor. Belediye tarafından 5 kata izin veriliyor. Konut yapılacağı temel dört dörtlük olsa 2 kat daha fazla yapılabilse o zaman konut fiyatları biraz daha aşağılara düşebilir. Belediye görevlileri ve müteahhitler bu konuyu kendi aralarında proje üreterek çözüm bulabilir."


 "Bina kat sayıları artarsa fiyatlar düşebilir" 


Bina kat sayılarının artma durumunda konut fiyatlarında yüzde 40 düşüş yaşanabileceğine dikkat çeken Gedikkaya, Afyonkarahisar'ın sürekli göç alan bir il olduğu için dairelere de sürekli bir talebin olduğunu kaydetti. Ev almanın lüks değil bir ihtiyaç haline dönüştüğünü söyleyen Gedikkaya: "Önceden 3 aile tek evde yaşıyordu. Şimdi ise evlenecek çiftlere takıyı sormadan evi var mı diye soruyorlar. O yüzden herkes kendi yuvasını kendi kurmaya çalışıyor"dedi. 


"Berberi de, terzisi de müteahhitlik yapıyor" 


2 aydır konut satışlarında düşüş yaşandığını ifade eden Gedikkaya: "Konut satışlarımız düştü. Şuanda tek umudumuz biraz olsun Afyonkarahisar'a gelen gurbetçi vatandaşlarımızın sektöre hareketlilik getirmesi. Afyonkarahisar'da yaşayan vatandaşlar fiyatlar düşer diye bekliyor. Şuanda vatandaş TOKİ' ye yönelmiş durumunda. Vatandaşlara TOKI'nin uyguladığı yöntemler daha mantıklı geliyor. Şuanda Afyonkarahisar'da müteahhit sayısı da yükseldi. Artık berberi de, terzisi de müteahhitlik yapıyor. O yüzden müteahhitler arasında da rekabet başladı önümüzdeki günlerde daire fiyatlarında düşüş yaşanabilir" dedi. 



Emlak sektörü en kötü yılını geçiriyor Atılım Emlak'tan Mehmet Kasabalı ise, emlak sektörünün Afyonkarahisar'da durma  noktasına geldiğini söyledi. Çoğu vatandaşın krediyle ev aldığını söyleyen Kasabalı, faiz oranlarının yükseldiği günden beri daire satışlarının durduğunu kaydetti. Afyonkarahisar emlak sektöründe en kötü yılını geçirdiğini ifade eden Kasabalı: "Ben 8-9 yıldır emlakçilik yapıyorum. Hiç bu kadar daire satışında sıkıntıya düşmemiştim. Afyonkarahisar'da konutlara talep yüksek. Fakat çok fazla satış yapamıyoruz. Vatandaşlar temel atılırken müteahhitlerden daire satın alıyor. Buda yüksek olan fiyatları daha da yükseltiyor. Şuanda 200 bin TL istenen bir daireye talep olmazsa o dairenin fiyatı 180 bine düşecek. 3 ay daha talep olmazsa 160 bine düşecek. Vatandaşlarımız temeli atılırken evi satın aldığı için müteahhitlerde ev fiyatlarını düşürmüyor" diye konuştu. 



Kiralar yükselince vatandaş ev satın almaya yöneldi Vatandaşların artık kira fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı ev almaya yöneldiklerini aktaran Kasabalı şöyle konuştu: "Şuanda oturulabilecek düzgün bir daire ortalama 200 bin TL. İki artı 1 daireler ise 160 TL'ye tekamül ediyor. İnsanlarda artık kiralar yüksek olduğu için ev almaya yöneliyor. Ödediği 600 lira kirayı çöpe atılan kira olarak görüyor. En azından kredi çekerim taksit taksit öderim diye düşünüyor. Böyle bir düşünce içerisine girdikleri, için ev satışlarına talep çok. Müteahhitler daireleri temel atılırken satınca vatandaşa satın alması daha kolay geliyor. Vereyim 30 bin TL bağlantısını yapayım. Daire bittiğinde kredisini çeker öderim diye düşünüyor. O yüzdende fiyatlarda düşüş yaşanmıyor" ifadelerini kullandı. 


Merkezde evler boş kaldı 


Ayrıca Afyonkarahisar merkezde öğrencilere yönelik revaçta olan daire kiralama da sıkıntılar yaşanmaya başladığını aktaran Kasabalı şunları kaydetti: "Ev sahipleri yüksek meblağ kiralara alıştı şimdide kiracı bulamıyor. Öğrencilerin birçoğu Erenler'den daire kiralıyor. O yüzden merkeze olan revaç gün geçtikçe düşüyor. Merkezdeki dairelerin geneli boş durumda. Öğrenci 700-800 liraya oturuyordu. Öğrencilere Erenler'e gitti ev sahipleri hala aynı kira bedelini bekliyor. Artık öyle bir kira fiyatları olmaması lazım. Ev sahipleri kira bedellerini biraz olsun aşağıya çekmesi gerekiyor." 


Rekabet fiyatları düşürebilir 


Koçak Emlak sahibi Mehmet Yüzüak ise, Afyonkarahisar'da müteahhit sayısının 700'ü geçtiğini belirterek, bu durumun il genelinde Yüzüak: "100 bin liralık kredi kullanacak vatandaş faiziyle beraber 10 yıla göre ödemesi gereken rakam neredeyse 180 bin TL. Çektiği kredinin 10 yılda yüzde 80 gibi geri ödemesi olmuş oluyor. Buda müşterilerimizin ister istemez ev alamaya yönelik çekimser durmasına neden oluyor" şeklinde konuştu. 


Ana Haber Gazetesi


Geri Dön