29 / 03 / 2024

Agora'yı kuşatan çarpık yapılar yıkıldı!

Agora'yı kuşatan çarpık yapılar yıkıldı!

2 bin yıllık Agora'yı kuşatan çarpık yapılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak birer birer temizlendi.



 

Dünyanın "kent merkezindeki en büyük agoralarından biri" olan 2 bin yıllık Antik Smyrna (İzmir) Agorası,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü projeyle görünür hale geldi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, İzmirlilerin tarihle ilişkisini güçlendirmek ve çöküntü bölgelerini ayağa kaldırarak insanlığa sunmak için İzmir Tarih Projesi'ni hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Agora'daki çalışmalar kapsamında  bölgede şimdiye kadar 128 binayı kamulaştırdı. Agora’nın İkiçeşmelik Caddesi'ne bakan yüzünün açılması ile tarihi bölgenin bilinirliği ve turistik değeri de arttı.


Sadece Agora kamulaştırmaları için 37.5 milyon liranın üzerinde bir bedel ödeyen büyükşehir belediyesi ayrıca kazılara destek veriyor. Yine Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırmasıyla yeri açılan Kadifekale’deki antik Roma tiyatrosunun da ortaya çıkmasıyla, bölgenin turizmde yeni bir “yıldız” olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Özel tasarım koruma duvarı


Çalışmalarına devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, kazı çalışmalarına büyük destek verdiği Smyrna Agorası’nın etrafını da “özel tasarımlı” duvarla çevreledi. “Smyrna Agorası ören yeri güvenlik duvarı”, yüksek kullanım yoğunluğuna sahip olan İkiçeşmelik Caddesi ile bütünleşen tarihi Agora’nın güvenliğini sağlayacak ve arkeolojik zenginliğini gözler önüne serecek şekilde tasarlandı. 


Geri Dön