29 / 03 / 2024

Ahmet Atış: Kentsel dönüşüm insan odaklı olmalı!

Ahmet Atış: Kentsel dönüşüm insan odaklı olmalı!

Atış Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atış, "Bunun başında yapılacak olan kentsel dönüşümün "insan" odaklı olması geliyor. Sadece bina yenileyerek dönüşüm yerine yeni bir yaşam sunacak projeleri hayata kazandırmayı tercih ediyoruz" dedi.



Atış Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atış, Atış Yapı olarak kentsel dönüşüm konusunda da oldukça hassas olduklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atış, "Bunun başında yapılacak olan kentsel dönüşümün "insan" odaklı olması geliyor. Sadece bina yenileyerek dönüşüm yerine yeni bir yaşam sunacak projeleri hayata kazandırmayı tercih ediyoruz" dedi. 


İnşaat sektörünün en güncel konularının başında gelen kentsel dönüşüm tüm kentlerde olduğu gibi Bursa içinde yeni bir dönemin habercisi olarak ön plana çıkıyor. 

Yapılan araştırmalar doğrultusunda 2023'e kadar kentsel dönüşümle yaklaşık 6.5 milyon konutun yenilenmesi yönünde. Kentsel dönüşüm konusunda toplam konut sayısı hakkında net bir rakam vermek oldukça güç olmakla birlikte, yine de bir tahminde bulunmak gerekirse bu rakamın 13-15 milyon civarında olduğu belirtiliyor. 


Ülke ekonomisinde lokomotif diyebileceğimiz inşaat sektörünün, önümüzdeki 15 yıl süresince ana iş kolunu kentsel dönüşümün oluşturacağını vurgulayan Atış Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atış, sorularımızı şöyle yanıtladı; Kentsel dönüşümün çıkış noktasını ve özet geçmişini anlatır mısınız? 

Kentsel dönüşüm konusunun çıkış noktasını bakacak olursak resmi olarak 16.05.2012 tarihli 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile yürürlüğe girdiğini görebiliriz. Bu kanun öncesinde ise yerel yönetimlerin kendi gayretleriyle Kentsel Dönüşüme yönelik bazı uygulamalar yaptıkları da söz konusudur. Örneğin İstanbul Fikirtepe çalışmaları bu alandaki çalışmalardan birisidir. Ancak geçmiş dönemlerdeki mevcut kanun ve yönetmelikler ile bu hareket tam manasıyla hayata geçirilememiştir. 

2012 yılında çıkan 6306 Sayılı Kanun ile kentsel dönüşümün önü açılmış oldu. 


Peki sizce kentsel dönüşüm neden gerekli? 

Kentsel dönüşümün gerekliliği konusunda birçok neden sayabiliriz. Ancak bu nedenlerin başında "Afet riski" gelmektedir. Aktif bir deprem kuşağında olan ülkemizde her an bir afet ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu yüzdende proaktif davranarak çözümü en başta kendimiz bulmalıyız. Afet riskinin ardından sayabileceğimiz diğer nedenler ise; plan gözetilmeksizin inşa edilmiş yapılar ve planlı olduğu halde eskiyen yapıların dönüşüme ihtiyaç duymasıdır. Bunların yanı sıra hızlı kentleşme ve değişen koşullara bağlı fiziksel, sosyal ve ekonomik gereksinimler kentsel dönüşüm gerekli kılmaktadır. 


Sizce kentsel dönüşüm bugün itibariyle nasıl ilerliyor? 

6306 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçti. Hükümetimizin hedefi 2023 yılına kadar yaklaşık 6.5 milyon konutun kanun kapsamında yenilenmesidir. Bu süre zarfında Bakanlar Kurulu kararıyla 37 ilde 106 bölge riskli alan ilan edildi, 156 bölge riskli alan teklifi de değerlendirilme aşamasında. 


Bugüne kadar yıkılan bina ve bağımsız bölümlerin %52'si İstanbul'da gerçekleşti. Ancak istanbul dışındaki şehirlerde Bir binanın veya sitenin kentsel dönüşüme girebilmesi için öncelikle "riskli yapı" olarak belirlenmiş olması gerekiyor. Riskli yapının tespiti aşamasında da Bakanlar Kurulu tarafından riskli ilan edilen bölgelerin dışında kalan binaların risk tespiti için kat sahiplerinden birinin bakanlık tarafından lisanslandırılmış kurum ve kentimizde Kentsel Dönüşüm ATIŞ YAPI ya da kuruluşlara başvurması yeterli olabisürecinin biraz yavaş ilerlediği söyleyebiliriz. Bunun başta gelen sebeplerini; mülk sahiplerinin hem kendi aralarında hem de müteahhitlerle olan uzlaşma konusunun oldukça uzun sürmesi, hak sahipliliği konusunda yaşanan sıkıntılar, birçok bölgede özellikle bireysel bina yenilemelerinde yürürlükteki imar durumlarına göre bağımsız bölümlerin küçülmesi, arsa payları arasındaki uyumsuzluklar gibi sıralayabiliriz. 

Bürokrasi açısından baktığımızda ise yerel yönetimlerimizin ve büyükşehir belediyemizin bu konuda çok ciddi çabaları ve destekleri var. Özellikle süreçlerin hızlı bir şekilde hayata geçmesi adına ortaya koydukları inisiyatif ve sorumluluk bizler için çok değerli. Umuyoruz ki kısa zaman içerisinde halkımızın da sağduyusu ile önemli adımlar atılacaktır. 


Kentsel dönüşüm Türkiye'de, özellikle de büyük kentlerde daha çok "Bina yenileme" şeklinde uygulanıyor. Bunun avantajları ve sakıncaları nelerdir? 

Sizinde dediğiniz gibi Türkiye'de ve büyük kentlerimizde Kentsel Dönüşüm genelde bina yenileme şeklinde gerçekleşmektedir. Bunun müteahhitler için tek avantajı daha az mülk sahibiyle daha hızlı yol almak şeklinde yorumlanabilir. İlk etapta bina yenileme ile eski binanın yerine yenisini yaparak aslında büyük bir dönüşüm ilk adımını atıyoruz. Bu doğrultuda kentsel dönüşümün asıl amacı olan "insan" odaklı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sosyal alanlarıyla, parklarıyla, ulaşım sorunun daha az yaşandığı, betonlaşmanın daha az hissedildiği alanlar oluşturarak daha yaşanabilir konutlar üretiyoruz. 


Türkiye'nin ne kadar zamanda ne kadar binayı yenilemesi gerekiyor? 

Yapılan araştırmalar doğrultusunda belirlenen rakam 2023'e kadar yaklaşık 6.5 milyon konutun yenilenmesi yönündedir. Toplam konut sayısı hakkında net bir rakam vermek oldukça güç, yine de bir tahminde bulunmak gerekirse bu rakamın 13-15 milyon civarında olduğu söylenebilir. 


Kentsel dönüşümün temelini oluşturan riskli yapı nasıl belirleniyor? Başvuru nasıl yapılıyor? 

Ayrıca yer sahipleri bu süreçte destek istemeleri halinde Atış Yapı olarak bizlerde gerekli desteği sunmaktayız. 

Kentsel dönüşümde en çok merak edilenlerin başında kira yardımı konusu geliyor. Bu konuda süreç nasıl işliyor? Kira yardımından kimler yararlana biliyor? 

Sizinde belirttiğiniz gibi kira yardımı çok merak edilen bir konu. Kentsel dönüşüm uygulamalarındaki kira yardımı anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması halinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı şeklinde gerçekleşmektedir. Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenmektedir. 


Peki kira yardımı ne kadar süreyle geçerlidir? 

Kentsel dönüşüm yasası kapsamındaki kira yardımı süresi 18 aydır. Bu süre zarfında belirlenen aylık kira bedeli hak sahiplerine 18 aylık süre içerisinde belirlenen banka hesaplarına yatırılmaktadır. 


Vatandaşlar kentsel dönüşüm ile ilgili nasıl bir yol haritası izlemelidir? 

Bu konuda sürekli olarak altını çizdiğimiz husus; kentsel dönüşüm için işbirliği yapılacak inşaat firmalarının iyi seçilmesidir. Başlı başına zorlu bir süreç olan kentsel dönüşümde, inşaat firmalarının rolü oldukça fazladır. Bu yüzden de vatandaşlarımız görüştükleri firmaları çok iyi araştırsınlar. Firmanın geçmişi ve yaptıkları projeler başta olmak üzere referansları da büyük önem taşımaktadır. 


Kentsel dönüşümün geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

İnşaat başlı başına özel bir sektördür. Ülke ekonomisinde lokomotif diyebileceğimiz bu sektörün önümüzdeki 15 yıl süresince ana iş kolu kentsel dönüşüm olacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşüm yürütülmesi ve uygulanması zor bir süreçtir. Ancak bu hedefe giderken süreçler iyi planlanır ve halka iyi anlatılırsa daha hızlı verim alınacaktır. Vatandaş neznindeki bilgi Atış Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atış eksikliği ve bilgi kirliliği azaldıkça kentsel dönüşümde hız kazanacaktır.

 

Son olarak biraz da Atış Yapı ve projelerinizden bahsedelim ? 

2006 yılında Bursa'da kurulan ve aile şirketi modeliyle faaliyetine devam eden şirketimize Atış Yapı, kuruluşundan itibaren birçok başarılı projeye imza atmış ve kısa zamanda hayata geçirdiği örnek işlerle inşaat sektöründe önemli bir konuma gelmeyi başarmıştır. Projelerin başlangıç aşamasından gelişim süreçlerine, mimari kimliğin oluşturulmasından anahtar teslim aşamasına kadar yüksek kalite ve mükemmeliyetçi bir yaklaşım bizim için olmazsa olmaz kuraldır. Bursa'nın doğusundan batısına kadar her alanda projeleri hayata geçirerek üretmeyi bir yaşam felsefesi olarak benimsedik. Son olarak yunuseli bölgesinde yapımı devam 3 farklı konut projemiz bulunmaktadır. Lansmanını gerçekleştirdiğimiz Centrum Yunuseli, Sapphire Yunuseli ve Hill House projeleri çok kısa zamanda büyük bir satış başarısı gösterdi. Bursalı konut alıcılarının göstermiş olduğu bu teveccühe karşılık olarak bizlerde yeni projelerin çalışmalarına hız kesmeden başladık. 


Atış Yapı olarak kentsel dönüşüm çalışmalarınız nelerdir ? 

Daha önceki projelerimizden bizleri tanıyan ve güvenen vatandaşlarımızın referansı ile birçok kişi ve site sakini kentsel dönüşüm konusunda bizlere başvuruyor. Bizde Atış Yapı bünyesinde bulunan kentsel dönüşüm ekibimiz ile gelen başvuruları değerlendirerek gerekli çalışmaları yapıyoruz. Atış Yapı olarak kentsel dönüşüm konusunda da oldukça hassas olduğumuz hususlar bulunuyor. Bunun başında yapılacak olan kentsel dönüşümün "insan" odaklı olması geliyor. 

Sadece bina yenileyerek dönüşüm yerine yeni bir yaşam sunacak projeleri hayata kazandırmayı tercih ediyoruz. Kentsel dönüşüm için görüşmelerini sürdürdüğümüz çok önemli projelerimiz bulunuyor. Umuyoruz ki kısa zaman içerisinde bunları da hayata geçireceğiz. 


Bursa Kent


Geri Dön