19 / 04 / 2024

Aidatını ödemeyen emeklinin maaşına haciz konur mu?

Aidatını ödemeyen emeklinin maaşına haciz konur mu?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Aidatını ödemeyenlerin listesini apartmanın ilan panosuna asabilir miyiz? Aidatını ödemeyen emekli kat malikinin emekli maaşına haciz koyabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Aidatını ödemeyenlerin listesini apartmanın ilan panosuna asabilir miyiz? Aidatını ödemeyen emekli kat malikinin emekli maaşına haciz koyabilir miyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Aidatını ödemeyen emeklinin maaşına haciz konur mu?

Aidatını ödemeyenlerin listesini apartmanın ilan panosuna asabilir miyiz? Aidatını ödemeyen emekli kat malikinin emekli maaşına haciz koyabilir miyiz? ● M.T.

Aidatını ödemeyenlerin listesini ilan panosuna asmak her zaman tartışma konusudur. Ödemeyenler kendilerinin topluma ilan edildiğini, binaya karşı kötü kişi olarak tanıtıldığını ileri sürerek buna karşı çıkarlar. Yoksa bunu yasaklayan bir husus yok.

Bu durum bina içindeki komşuluk ilişkisini bozabilir, ödeyenler ödemeyenlere karşı tavır alabilir. Oysa ödemede gecikenlerin haklı nedenleri bulunabilir ve neticede geciken aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ödeyecektir. Bu şartlarda ilan tahtasına asmak için iyi düşünmek gerekir derim.

★ ★ ★ ★ ★

Peki aidatını ödemeyenlerin emekli maaşına haciz koyulur mu? Hayır koyulamaz. Emekli maaşları haczedilemez, bu nedenle emeklilerin aidat borcu için maaşına haciz tatbik edemeyeceksiniz. Ancak bir binada daire sahibi olanların borçları için başvurulacak şey sadece emekli maaşı olabilir mi?

Hayır, en basiti ile haciz tatbik edilecek daireleri var. Borçlunun dairesi üzerine haciz tatbik edilebileceği gibi o daireye ipotek tatbik etmek de mümkün. Bunlar alacak için teminat olduğu gibi benim işaret edemeyeceğim, borçlunun durumunu bilmediğim için söyleyemediğim başkaca haciz tatbik edilecek hususlar da var olabilir. Örneğin bir başka daireden kira geliri var olabilir, bu gelire haciz koyulabilir.


Geri Dön