29 / 03 / 2024

Apartman aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılır?

Apartman aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılır?

Apartmanda ortak kullanım alanları için yapılan giderler ile günlük hizmetler için apartman aidatının tüm daire sakinleri tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki, apartman aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılır?



Apartman aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartmanda ortak kullanım alanları için yapılan giderler ile günlük hizmetler için apartman aidatının tüm daire sakinleri tarafından ödenmesi gerekiyor.


Kanunen tüm malikler kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlü oluyor.


Apartman aidatı makbuz karşılığında elden alınabiliyor. Ancak bağımsız bölüm sayısının fazla olması durumunda, aidatı elden almak zaman zaman sorun yaratabiliyor.


Bu nedenle apartman yöneticileri, online kredi kartı ile tahsilat sistemi olan sistemleri de kullanabiliyor. Peki, apartman aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılır?


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor.


Apartman aidatı kaç ay ödenmezse icra gelir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön