29 / 03 / 2024

Aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılabilir?

Aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılabilir?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre, tüm kat malikleri apartman giderlerine katılmak ile yükümlü oluyor. Peki bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen; aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılabilir? İşte kanunda yer alan maddeler...



Aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılabilir?

Apartman yönetimi ile ilgili yasal hükümlere yer verilen Kat Mülkiyeti Kanununa göre, tüm apartman sakinlerinin apartman giderlerine ortak olması gerekiyor. 


Kanunun 20. maddesinde yer alan "Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür." maddesi ile bu zorunluluk kanuna dayandırılıyor.


Bu zorunluluğunu yerine getirmeyen; aidat borcunu ödemeyen kat malikleri için nasıl bir yol izlenmeli? Aidatını ödemeyen kat malikine ne yapılabilir, diyorsanız bu sorunuzun yanıtını da 20. maddede bulabilirsiniz.


"Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. 


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür."




Kat maliklerine ihtarname!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön