19 / 04 / 2024

Aidatını ödemeyenin suyu kesilebilir mi?

Aidatını ödemeyenin suyu kesilebilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında aidatını ödemeyenin suyunun kesilip kesilemeyeceğini kaleme aldı. Peki aidatını ödemeyenin suyu kesilebilir mi?



Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısındaaidatını ödemeyenin suyunun kesilip kesilemeyeceğini kaleme aldı. Feride Hilal İmal'e bir okuyucusu "Sitede yöneticiyim, aidatlarını ödemeyenlerin suyunu kesmemde yasal bir engel var mı?" sorusunu sordu. Peki aidatını ödemeyenin suyu kesilebilir mi? İşte İmal'in okuyucusunun o sorusuna verdiği yanıt...

Aidatını ödemeyenin suyu kesilebilir mi?

Herkes tarafından bilinen aidat, aylık şekilde ödenen ve ortak yaşam alanlarında görülen iş bölümünün desteği için mülk sahiplerinin karşıladığı ücreti kapsıyor. Bakım, Bahçıvan, temizlik, onarım veya kapıcılık hizmet tutarlarının yer aldığı aidatı kat malikleri, yönetim planında gösterildiği biçimde ödemekle yükümlü olur. Aidatlarını ödemeyen kat maliki için herkes tarafından bilinen Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20'ye göre; asıl alacakla beraber her aidat için aylık yüzde 5 hesabıyla gecikme tazminatı işletilebilir ve  ilamsız icra takibi yapılabilir. Peki yaşanan bu süreçte su elektrik kesilir mi? Eğer enerji faturaları tek bir faturayla site yönetimine geliyorsa, site yönetimi tarafından pay ölçerler vasıtasıyla bağımsız bölümlere dağıtılıyorsa ve yönetim planında da aidat borcunu ödemeyenlerin enerjisinin kesileceğine dair bir madde bulunuyorsa ya da daha önce yapılan kat malikleri kurullarında tüm kat maliklerinin salt çoğunluğuyla böyle bir karar alınmışsa, artık yönetim suyu da kesebilir. Fakat yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa yönetimin suyu ya da doğalgazı kesemez.
 

Aidat borcundan ev sahibi de sorumlu mudur?


Geri Dön