26 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi kaldırılır mı?

Aile konutu şerhi kaldırılır mı?

Aile konutunu kısaca tanımlamak gerekirse, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları taşınmaz olarak biliniyor. Peki, aile konutu şerhi kaldırılır mı?



Aile konutu şerhi kaldırılır mı?



Aile konutu, evlilik birliği içinde, eş ve çocukların ikamet etmek amacıyla oturdukları taşınmaza deniyor. Eşlerin devamlılık arzetmeyen yahut yerleşme niyetiyle ikamet etmedikleri örneğin yazlık ev, atama nedeniyle tek bir eşin gittiği şehirde tuttuğu ev bu anlamda aile konutu sayılmıyor.


Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmesini engellemek amacı ile konuluyor. 


Bu şerh tapuya verilince eşler tek başlarına artık o taşınmazda satış ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemler yapamıyor ve o taşınmazın satılmak istenmesi durumunda almak isteyen üçüncü şahısta bu şerhi görünce burasının aile konutu olduğunu anlayacak ve ona göre hareket etmesi gerekiyor. Peki, aile konutu şerhi nasıl kaldırılır?


Aile konutu şerhinin kaldırılması!

Evlilik birliğinin sona ermesi, yeni bir aile konutu edinmeleri, aile konutunun taşınmaz vasfını kaybetmesi gibi durumlarda taşınmazın aile konutu olma özelliği de sona eriyor. Aile konutu olmayan bir taşınmazın kaydına aile konutu şerhi konulmuş olması halinde ise mahkemeye başvurularak şerhin iptali istenebiliyor. 

Aile konutu şerhi konulması dava dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön