29 / 03 / 2024

Aile konutu şerhi konulması dava dilekçesi!

Aile konutu şerhi konulması dava dilekçesi!

Aile konutu olan yerin aile konutu olduğu konusunda çekişme varsa o zaman aile mahkemesine dilekçeyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep edilebiliyor. İşte, aile konutu şerhi konulması dava dilekçesi!



Eşler arasında karşılıklı güvensizlik olsun olmasın veya eşler arasında boşanma davası açılsada açımasada Özellikler kadınlar eşlerinin ortak konutu habersiz satmasından çok korkuyorlar ve önlem almak istiyorlar bunun için medeni kanunumuzda aile konutu şerhi konulması sistemi bulunuyor. 


Aile konutunu evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları hayatlarını idame ettirdikleri yer olarak tanımlamak mümkün oluyor.


Birlikte oturulan yer eşlerden her ikisi adına müştereken tapuda kayıtlı olabileceği gibi eşlerden birinin adına da kayıtlı olabiliyor. 


Eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural olarak aile konutunu diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmemesi gerekiyor. Bunu engellemenin en pratik yolu ise tapuya aile konutu şerhi koydurmak olarak karşımıza çıkıyor. 


Eşler tarafından aile konutu olarak secilmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı ev için diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvurarak tapuya aile konutu şerhini koydurulabiliyor bunun için aşağıdaki evrakları yanlarında götürmeleri gerekiyor;


I – Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge


II – Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (yerleşim yeri adresini gösterir) veya evlilik cüzdanı


Aile konutu olan yerin aile konutu olduğu konusunda çekişme varsa o zaman aile mahkemesine dilekçeyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep edilebiliyor. 


Aile konutu şerhi konulması dava dilekçesi!

KOYDURMAK İSTEYEN : Adı Soyadı (T.C. kimlik numarası)

ADRESİ                             : ..... 

KONU                               : Aile konutu şerhi konulması talebinden ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR : 


1. Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz eşim ... ... adına kayıtlıdır.Söz konusu taşınmazı eşim ile birlikte yıllardır ortaklaşa yaptığımız tasarruflar ve çalışmalar neticesinde almış bulunmaktayız.Almış olduğumuz bu taşınmazda birlikte oturmaktayız.Aile konutu olarak özgülenmiştir.


2. Medeni Kanunun madde 194/3 “....Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin konulmasını isteyebilir..” hükmü uyarınca taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını istiyorum.


NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerine aile konutu şerhinin konulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.



Aile konutu şerhi konulmasının şartları!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön