24 / 04 / 2024

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor? 12 soruda akaryakıt fiyatlarının oluşumu!

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor? 12 soruda akaryakıt fiyatlarının oluşumu!

Son günlerde akaryakıt fiyatlarına peş peşe yapılan zamlar ve indirimler kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Brent petroldeki değişim ile birlikte benzin ve mazot fiyatlarında da dalgalanmalar yaşanıyor. Peki, akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor? İşte tüm merak edilenler..



7- KURDAKİ ARTIŞ FİYATI YÜZDE KAÇ ARTIRIYOR YA DA DÜŞÜRÜYOR?
Yurtiçi fiyatların seyri uluslararası piyasalardaki ürün fiyatlarında ve Dolar/TL kurunda yaşanan dalgalanmalardan bire bir etkileniyor.

8- DOLAR KURUNUN YÜKSEK OLDUĞU DÖNEMDE AKARYAKIT FİYATLARININ DAHA UCUZ OLDUĞU, DOLARIN DÜŞMESİNE RAĞMEN FİYATLARIN NEDEN ARTTIĞI DİLE GETİRİLİYOR. BUNUN NEDENİ NEDİR?
Dolar kuru yanında uluslararası piyasalardaki ürün fiyatları da yurtiçi fiyatları bire bir etkiliyor. Sektör uzmanları bu algının oluşmasında akaryakıt ürün fiyatları içindeki ÖTV tutarında uygulanan eşel mobil sisteminin yürürlükten kaldırılmasının da etkisi olduğunu söylüyorlar. 

9- AKARYAKITTAKİ FİYAT ARTIŞI TÜKETİMİ ETKİLİYOR MU?
Bu konu hakkında istatistiki bir çalışma bulunmuyor. Ancak ertesi gün fiyatın artacağının bilindiği günlerde satışlar ortalama satışların 1.5 katına kadar yükselebiliyor. 

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor? 12 soruda akaryakıt fiyatlarının oluşumu!

10- FİYAT DEĞİŞİMLERİ POMPA FİYATLARINA BİREBİR YANSIYOR MU?
1 Mart’tan itibaren hemen hemen her iş günü akaryakıt bayi fiyatlarında değişim yaşanıyor. Brent petrol ile ürün fiyatları benzer hareket etmekle birlikte değişim oranları kendi arz ve taleplerine bağlı olarak farklı gerçekleşebiliyor.  

11-) AKARYAKITTA TAVAN UYGULAMASI GELECEK Mİ?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından (EPDK), geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada çok önemli bir gelişme kaydedildi. Petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeye karşın, akaryakıt satışlarındaki fiyatlarda makul olmadığı görülen kar yükselişlerinin belirlenmesi halinde "tavan fiyat" uygulamasının tekrar gündeme gelebileceği söylendi. 

12-) GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI NASIL?
Akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen zamlar sonrası motorin 20 lirayı aştı, benzin ise 20 liraya dayandı.

Motorine büyük zam geldi! İşte yeni fiyatlar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön