28 / 03 / 2024

Akçaray tramvay hattının alt yapı çalışmaları tamamlanıyor!

Akçaray tramvay hattının alt yapı çalışmaları tamamlanıyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentte raylı taşıma döneminin ilk ve en önemli hamlesi olan Akçaray tramvay projesinin inşaat aşaması aralıksız ilerliyor




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentte raylı taşıma döneminin ilk ve en önemli hamlesi olan Akçaray tramvay projesinin inşaat aşaması aralıksız ilerliyor. İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali ile Sekapark arasındaki 7,2 kilometrelik hatta karşılıklı olarak çalışacak Akçaray’da altyapı deplase çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Bir yandan ray döşeme çalışmaları devam ederken, bir yandan da Bursa’daki fabrikada tramvay araçlarının üretimi devam ediyor.


RAYLAR DA DÖŞENMEYE DEVAM EDİYOR


Faaliyete başladıktan sonra İzmit kent içi trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak olan tramvay projesinde alt yapı deplase çalışmalarında büyük yol alındı. İnşaat alanı boyunca deplase çalışmalarının tamamlandığı noktalarda tramvay rayları döşeniyor.


KAZI ÇALIŞMALARI ŞEHABETTİN BİLGİSU CADDESİ’NDE


Trafik sorunu oluşturmamak adına bazı kavşaklarda kazı çalışması gerçekleştirilmiyor. Yaklaşık toplam 500 metrelik mesafeyi kapsayan bu kavşaklardaki kazı çalışmaları gerekli şartlar sağlandığında trafiği aksatmayacak şekilde yapılacak. Tramvay çalışmalarında sadece Şahabettin Bilgisu Caddesi’nde kazı çalışmaları devam ederken, buradaki çalışmalar bitince tramvay yapım işinde hat kazı ve dolgu işleri de sonlanacak.



TRAFO ÇALIŞMALARI BİTİYOR


Tramvay çalışmalarında 6 adet trafo binası imalatında sona gelindi. Sıva imalatı biten trafo binalarında, bina kaplama çalışmaları ise devam ediyor. Tramvay araçlarının enerjisini alınacağı telleri taşıyan kataner direklerinin temel imalatı da devam ediyor. Bu imalatlar kapsamında 5 metreye kadar farklı boylarda foraj işi yapılıyor. Kataner direkleri de depo sahasına getirildi. Sürekliliği sağlanan hatlarda montaj işlerine geçilecek.



GMK BULVARI’NDA KALDIRIM İMALATINDA SONA GELİNDİ


Tramvay hattın üst dolgularının yapımına da devam ediliyor. Gazi Mustafa Kemal(GMK) Bulvarında bu çalışmalar devam ederken, hemzemin hale getirilen kısımlarda yayaların geçişi de sağlandı. Bulvar boyunca kaldırım imalatında ise sona gelindi. Büyük ölçüde betonlama çalışmaları biterken, kaplama işlerine geçilecek. Yayaların rahatlıkla, güvenli hareket etmesini sağlayacak imalatlar da tamamlanmak üzere.






ELEKTRİK İŞLERİ


Elektrik işlerinde ise tramvayı besleyecek hatların kazılarında, Alikahya İndirici Merkezden trafo merkezi 6’ya ve Seka İndirici Merkezden trafo merkezi 2’ye kazı işleri tamamlandı.



GEREKLİ ÖNLEMLER ALINIYOR


Bu çalışmalar sırasında esnafın ve vatandaşların en az şekilde etkilenmesi için de Büyükşehir tarafından gerekli önlemler alınıyor. Alt yapı çalışmalarının devam ettiği noktalarda vatandaşların ulaşımında aksama olmaması için seyyar yaya köprüleri kuruluyor, araçlar için ise alternatif güzergahlar oluşturuluyor. Alt yapı çalışmaları en hızlı şekilde tamamlanarak, hemen üst yapıda rayların döşenmesine geçiliyor. Alt yapı ve üst yapının tamamlandığı yerlerdeki yollar ise hemen trafiğe açılıyor.




OTOGAR-SEKAPARK ARASI 24 DAKİKA


Akçaray hizmete girdikten sonra Otogar ile Sekapark arasında Otogar-Yahya Kaptan, Kaymakamlık-N. Kemal Lisesi-Doğu Kışla, Valilik, Fuar, Yeni Cuma-Fevziye Camii-Gar-Sekapark güzergâhında yol alacak. Akçaray; çift yönlü olarak 7,2 kilometrelik hattaki 11 istasyondan oluşan güzergâhı 24 dakikada kat edecek. 12 adet tramvay aracının ilk aşamada 6 dakikada bir sefere çıkması planlanıyor. Tramvay araçları 300 yolcu kapasiteli olacak. Akçaray’ın günde 16 bin yolcu taşıması planlanıyor.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön