25 / 04 / 2024

Akdeniz Bölgesi ekoturizmin merkezi olacak!

Akdeniz Bölgesi ekoturizmin merkezi olacak!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının ortak turizm projesi ile Türkiye'nin tatil cenneti Akdeniz Bölgesi, artık ekoturizmin de merkezi haline gelecek.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının ortaklaşa geliştirdiği turizm projesi ile Türkiye'nin tatil cenneti olan Akdeniz Bölgesi, artık ekoturizmin de merkezi olacak.


Alternatif turizmin bir seçeneği olan botanik turizmi, alt yapısı olmayan, yeni yapılmaya başlanan ve sınırlı sayıda küçük gruplar halinde gerçekleştirilen bir turizm faaliyeti olarak dikkati çekiyor.


Türkiye'nin değerli bir tatil cenneti olan Akdeniz Bölgesi yaz mevsiminde deniz, kum ve güneş turizminde her şey dahil sistemi ile hizmet veriyor. Bu mevcut durum coğrafi, mevsimsel ve kitlesel yığılmalara sebep oluyor.


Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa hayata geçirdiği proje ile alternatif turizm olarak botanik turizminin alt yapısının oluşturulması hedefleniyor. Böylece turizm sektörünün coğrafi, mevsimsel ve hedef kitle olarak yeni bir boyut kazanması öngörülüyor.


-Bölgenin rekabet gücü artırılacak


Projenin tamamlanması ile Akseki-İbradı Havzasında ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ekoturizm kapsamında botanik turu oluşturulacak, bölgenin doğal ve kültürel değerlerine dikkat çekilecek, turistlere kaliteli hizmet sunulmasına, yöre halkının tabiat bilincinin artırılmasına, ulusal ve yöre ekonomisine katkı sağlanacak.


Ayrıca proje bölgede alternatif turizmin geliştirilmesine ve çeşitlendirilmesine, ulusal ve uluslararası ölçekte bölgenin markalaşmasına, çevreye duyarlı turizm faaliyetlerinin aktif sezon dışına yayılmasına, etkin bir tanıtım ve pazarlama ile bölgenin rekabet gücünün artırılmasına, bölgenin doğal ve kültürel kaynaklarının korunmasına ve sürdürülebilir kalkınmasına da destek olacak.


Proje alanı olarak seçilen İbradı Havzası düğmeli evleri, özgün ve bozulmamış mimari yapısı, sahil şeridine göre özellikle yaz aylarında daha serin ve kuru bir havaya sahip olması, floristik açıdan oldukça zengin olmasıyla dikkati çekiyor.


Bölge, zengin yaban hayatı ve yüksek peyzaj değerine sahip bir yer olma özelliği taşıyor. Buna rağmen hak ettiği değeri göremeyen bu eşsiz yerin uygulamaya konulan proje ile gereken tanıtımının ve pazarlama faaliyetlerinin yapılması planlanıyor.


-Yörenin otantik kalmasına katkı sağlanacak


Bitki çeşitliliği bakımından çok zengin olan Akseki ve İbradı Havzasında özellikle bitkilerde çiçeklenmenin görüldüğü ilk ve sonbahar mevsimlerinde bitki meraklıları için önemli bitki türlerine göre yürüyüş rotaları tespit edilecek. Rahat yürünecek şekilde düzenlemelerin yapılacağı bölge, gerekli uyarı ve bilgilendirme levhaları ile donatılacak.


Böylece doğal alanlar korunurken bitki meraklıları için de çok özel rotalar belirlenecek ve doyurucu bir ziyaret gerçekleştirmeleri sağlanmış olacak.


Yörede kendine has ve henüz bozulmamış denilebilecek yerel mimari yapılanmada önemli bir değer olan düğmeli evlerden ikisi örnek konaklama ünitesi olarak düzenlenecek. Böylece söz konusu turistik alanda hem daha fazla turistin kalmasına olanak sağlanacak hem de yöre insanına yerel mimarinin ne kadar önemli olduğu anlatılacak. Proje sayesinde bölgenin otantik kalmasına da katkı sağlanacak.


AA


Geri Dön