16 / 04 / 2024

Akfen GYO, iflas eden otellerin radarında!

Akfen GYO, iflas eden otellerin radarında!

Akfen GYO Genel Müdürü Sertaç Karaağaoğlu, koronavirüs salgını döneminde sıkıntılarla karşılaşan Türkiye ve Rusya'daki otellerden 'bizi satın alın' diye teklif aldıklarını belirtti.



Bünyesinde Novotel ve Ibis gibi 20 tane şehir oteli bulunan Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), portföyünün Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenmesi üzerine adımlar attı.

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; sermayesini 8 aylık dönemde 5 kat genişleten Akfen GYO, attığı hızlı adımlarla, gelirlerini 2021'in ilk yarısında geçtiğimiz seneye göre yüzde 182 artırdı ve 63.9 milyon TL'ye yükseltti. Şirket bu şekilde koronavirüs salgını öncesi döneme ulaşırken, bir yandan da Kovid-19 sebebiyle kapanan ya da kapanma noktasına gelen otellerin dikkatini çekti.

 Akfen GYO, iflas eden otellerin radarında!

85 bin Euro'luk kira ucuz kaldı

Akfen GYO Genel Müdürü Sertaç Karaağaoğlu, 2020 yılında şehir otellerinin sorunlar yaşaması üzerine sepeti çeşitlendirerek, Akfen GYO'nun portföyüne 2021'in başından bugüne 52,5 milyon Euro'luk yatırımla Bodrum Loft Tatil Köyü ile Isparta ve Kütahya öğrenci yurtlarını dahil ettiklerini dile getirdi. 

36 villadan meydana gelen Bodrum Loft'u Mart'ta açtıklarına vurgu yapan Karaağaoğlu, şunları kaydetti:

“Oteli açtığımız ay yüzde 100 doldu. 4+1'lerimizin sezonu 85 bin Euro yani 850 bin liradan, 3+1'lerimiz ise 70 bin Euro'dan kiralandı. Bu bile ucuz kaldı. Ayrıca burada aşırı talepten dolayı projenin ortak alanlarını da restoranlara dönüştürdük. Rusya'da bulunan 4 otelimizden, deniz kenarında olan iki otelimizde de doluluk oranları yüzde 90'ları buldu. Geçen yıl 33'e düşen tüm şehir otellerimizdeki doluluk oranı açılmanın etkisiyle 7’nci aydan sonra coştu. Temmuzda doluluk yüzde 75 oldu.”

Bunun yanı sıra 20 oteli işleten Accor Grubu ile kira sözleşmelerini kendi lehlerine çevirdiklerine de dikkat çeken Karaağaoğlu, “Ayrıca mevcut borç tutarı olan 178 milyon Euro'yu 10 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırdık. Bu adımları yılbaşından itibaren gerçekleştirilen üç sermaye artırımıyla destekledik. Böylelikle şirketin sermayesi 8 aylık dönemde 5 kat büyüme gösterirken, Akfen GYO, JCR Avrasya tarafından yatırım yapılabilir' derecesi de aldı” diye konuştu. 

Akfen GYO, iflas eden otellerin radarında!

İstanbul otelleriyle ilgileniyor 

Şirketin gelirlerinin 2021 'in ilk yarısında geçtiğimiz seneye göre yüzde 182 yükselerek 63.9 milyon Türk Lirası'na ulaştığını belirten Karaağaoğlu, pandemi öncesi rakamların da yakalandığının altını çizdi. Koronavirüs salgını döneminde sıkıntılarla karşılaşan Türkiye ve Rusya'daki otellerden 'bizi satın alın' diye teklif aldıklarına vurgu yapan Karaağaoğlu, “Bu otellerin bazıları icra yoluyla bankaların eline geçti. İstanbul'da bulunan otellerle ilgileniyoruz. 3 milyon Euro naktimizle kaldıraç etkisiyle 10 milyon Euro'luk bir yatırım yapabiliriz. Tuzla ve Ankara'da büyük boş arazilerimiz var. Bu arsalar için en iyi kullanım alternatiflerini araştırıyoruz. Farklı yatırım fırsatlarına da açığız” dedi. 

35 GYO yatırımcılarla buluşacak

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkan Yardımcılığı da yapan Sertaç Karaağaoğlu, GYODER ve SPK olarak ortak sürdürdükleri çalışma ile GYO'ları yabancı yatırımcıyla buir araya getireceklerini ifade etti. Türkiye'de halihazırdaki 35 GYO endeksinin, BİST 100'den daha kötü durumda olduğuna dikkat çeken Karaağaoğlu, "Bu durum hem borsanın bir yansıması hem de gayrimenkulün özelinden kaynaklanıyor. Yıl sonuna kadar bitecek olan çalışma ile yatırımcının karşısına anlayacağı raporlama sistemi ile çıkacağız. DEİK ile işbirliği yaptık. Singapur, Katar ve Kuveyt'i pilot ülke olarak seçerek bu ülkedeki yatırımcılarla buluşacağız"açıklamasında bulundu. 

Akfen GYO'nun kira gelirleri ilk yarıda yüzde 267 arttı!


Geri Dön