25 / 04 / 2024

Akfen GYO'nun kira geliri yüzde 267 arttı!

Akfen GYO'nun kira geliri yüzde 267 arttı!

Akfen GYO’nun 2021'le beraber aldığı tedbirler ve portföyüne kattığı Bodrum Loft Tatil Köyü, Isparta ile Kütahya öğrenci yurtlarıyla; şirketin Temmuz'daki toplam kira geliri, geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 267 oranında arttı ve 20 milyon Türk Lirası'na ulaştı. 



Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 pandemisi sebebiyle ortaya çıkan olumsuzluklara karşı 2021 yılının başında tedbirler almaya başlayan Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Akfen GYO) bu adımlarının sonuçlarını hızlıca alıyor. 

Akfen GYO’nun 2021'le beraber aldığı tedbirler ve portföyüne kattığı Bodrum Loft Tatil Köyü, Isparta ile Kütahya öğrenci yurtlarıyla; şirketin Temmuz'daki toplam kira geliri, geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 267 oranında arttı ve 20 milyon Türk Lirası'na ulaştı. 

Şirketin 2020'de 27 milyon TL olarak kaydedilen Ocak-Temmuz arası dönemi içeren 7 aylık dönemdeki gelirleri bu sene aynı dönemde yüzde 200 oranında artışla 83 milyon Türk Lirası oldu. 

Akfen GYO nun kira geliri yüzde 267 arttı!

PANDEMİNİN OLUMSUZ ETKİSİNİ 7 AYDA SİLDİ

2007 ile 2017 yılları arasında 300 milyon Euro’luk yatırımla şehir otelciliği konseptiyle yola başlayan Akfen GYO, Kovid-19 pandemisiyle beraber dünyanın içine girdiği salgın döneminden olumsuz etkilenen finansal yapısı için hızlı önlemler aldı. Şirket art arda aldığı kararlarla 7 ayda salgından önceki dönemine döndü. 

2021 yılı başından itibaren 59 milyon Euro’luk yatırımla çoğunluğu şehir otellerinden meydana gelen portföyüne Bodrum Loft Tatil Köyü ile Isparta ve Kütahya öğrenci yurtlarını dahil eden Akfen GYO, portföyünü 21 otel, 2 öğrenci yurdu, 1 ofis binası şeklinde yeniden yapılandırdı.

Akfen GYO ikinci adım olarak 15’i Türkiye’de ve 4’ü Rusya’da olacak şekilde 19 otelini işleten dünyanın önde gelen zincirlerinden Accor Grubu ile kira sözleşmesini revize etti ve kendi lehine iyileştirme yaptı. Bu değişiklik Akfen GYO’nun sağladığı kira gelirlerine yılbaşından itibaren artış şeklinde yansıdı. 

Akfen GYO üçüncü adımında kreditörleri ile anlaşma yaparak mevcut borç tutarı olan 178 milyon Euro’yu önce 10 sene vadeli şekilde yeniden yapılandırdı. Ardından da yaptığı yeni sermaye artışı ile 44 milyon Euro’sunu erkenden ödedi.

Bu adımlarına sermaye artırımlarıyla da destek veren Akfen GYO, 2021 yılı başından itibaren 3 sermaye artışı yaptı. Böylelikle şirketin sermayesi yalnızca 8 aylık dönemde 5 kat büyüdü. Akfen GYO, bu çalışmalarıyla kredi derecelendirme şirketi JCR Avrasya tarafından “yatırım yapılabilir” derecesinin de sahibi oldu.

Önemli bir dönüşüm operasyonuu hayata geçiren şirketin gelirleri 2021 yılının ilk 7 aylık döneminde geçtiğimiz seneye göre yüzde 200 artarak 83 milyon Türk Lirası'na ulaşırken, pandemi öncesi dönem rakamları da yakalandı.

TEMETTÜ HEDEFİYLE BİRLİKTE YENİ YATIRIMLARI DA GÜNDEMİNE ALDI

Akfen GYO’nun sahip olduğu 15’i Türkiye'de, 4’ü Rusya'da yer alan toplam 19 otelinden elde ettiği Temmuz ayı kira geliri ise 2020'nin aynı ayına göre yüzde 339 yükselerek 1.1 milyon Euro oldu. Ocak-Temmuz dönemi gelirleri ise geçtiğimiz seneye göre yüzde 111 arttı ve 3,7 milyon Euro olarak gerçekleşti.

Akfen GYO nun kira geliri yüzde 267 arttı!

Akfen GYO’nun portföyünün şehir otellerinden meydana gelmesi nedeniyle geçtiğimiz sene salgın kaynaklı gelir düşüşlerinin yüzde 54’e ulaştığına vurgu yapan Akfen GYO Genel Müdürü Sertac Karaağaoğlu, “Bu senenin başından itibaren çok hızlı ve yeni adımlar atarak gelirlerimizde önemli artışların yolunu açtık. 7 aylık dönemde sağladığımız yeniden yapılanma ile koronavirüsün yarattığı olumsuz tabloyu silerken, pandemi öncesi rakamları da yakalıyoruz. Elde ettiğimiz olumlu finansal tablolarımız ile gelecek dönemde temettü dağıtımı ve yeni yatırımlara odaklanacağız” açıklamasında bulundu.

Karaağaoğlu, geçen sene kapılarını açan Bodrum Loft’un modern köy yaşamını tatilciler ile bir araya getiren konseptinin çok ilgi gördüğüne dikkat çekerek, “Bodrum Loft tatil köyümüz 2 yıldır Mayıs-Ekim ayları arasında tam doluluk ile çalışıyor. Bodrum Loft’un içerisindeki Loftelia, Vakko Patisserie, Sunset Sushi Bar ve Papermoon restoranlarının Bodrum’da popüler mekânlar olarak öne çıkması Bodrum Loft’dan elde ettiğimiz gelirlerin öngörülenden daha çok artmasına neden oluyor. Gelecek yıl da yüksek performans bekliyoruz” diye konuştu.

Akfen GYO, iflas eden otellerin radarında!


Geri Dön