29 / 03 / 2024

Akıllı binalar D vitaminini önlüyor!

Akıllı binalar D vitaminini önlüyor!

Yaşamının büyük bölümünü kapalı mekânlarda geçiren günümüz insanı yeterince D vitaminini alamıyor. Çünkü D vitamininin vücutta yapılabilmesi için güneşe çıkmak gerekli.



Yaşamının büyük bölümünü kapalı mekânlarda geçiren günümüz insanı yeterince D vitaminini alamıyor.  Çünkü D vitamininin vücutta yapılabilmesi için güneşe çıkmak gerekli. D vitamini hem yapım mekanizması, hem de başka etkileri olması nedeniyle diğer vitaminlere göre farklılık gösteriyor. D vitamininin yapım yolunun güneş olduğunu ve gıdalarla sağlanmasının zor olduğunu vurgulayan Uzmanlar, vücuda gereken D vitaminine ulaşmanın formülünü şöyle açıklıyorlar: "Mayıs-eylül arasındaki dönemde, güneşin çok kızgın ve sağlığı tehdit ettiği 12.00-15.00 arası saatler hariç, günde 30 dakika, güneş kremi sürmeden kolları ve bacakları güneşlendirin." D vitaminin temel yapım aracının güneş olduğunu, güneş ışınının cilde değmesiyle sessiz duran bir maddenin tetiklendiğini, oluşan reaksiyonlarla da D vitamini yapımının mümkün olduğunu ifade eden Uzmanlar, vitaminin etki mekanizması hakkında şunları söylüyor: 


KAPALI YERLER D VİTAMİNİNİ KAÇIRIYOR 

"D vitaminin yapım yolu güneştir. Gıdalarla temini çok azdır. Bazı balıklarda, yumurtanın sarısında var. Onun dışında temel yapım yolu güneş ışınlarıdır. Güneşten yararlanmıyorsanız D vitamini de yapılamıyor. O zaman da D vitamini açığı ortaya çıkıyor. Eskiden insanlar bu kadar kapalı ortamlarda yaşamıyordu, özellikle güneşli ülkelerde çocuklar sokakta, bahçede oynuyor güneşten yeterince yararlanabiliyorlardı. Şimdi yaşam tarzımız değişti. Yeni yaşam tarzı insanları kapalı mekânlara itti. Hasta bina sendromu diye bir sendrom ortaya çıktı. Bu sendromu 'modern-akıllı binalar' denen ortamlar yaratıyor. Bu binalar insanların güneş görmesini, temiz hava almasını engelliyor. İnsanlar kış boyunca zaten güneşten yararlanamıyor, yazın tatile giderse de kısa bir süre güneş görüyor. Bu nedenle D vitamini eksikliği insanların büyük çoğunluğunda görülüyor." 



Serhad Artvin Gazetesi 



Geri Dön