29 / 03 / 2024

Akıllı şehirler yeni dönemde ön plana çıkacak!

Akıllı şehirler yeni dönemde ön plana çıkacak!

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Karabağlı, yeşil dönüşümün 2030 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir kentlerin hayata geçirilmesi için akıllı şehirlerin ön plana çıkacağına dikkat çekti.



Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup işbirliği ile çevrimiçi şekilde gerçekleştirilen 5. Ege Ekonomik Forumu’nun 4. günündeki oturumlarda, dijital dönüşüm ve yeni nesil kentler konuşuldu. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Forumun öğleden sonraki ikinci oturumu “Yeni Nesil Kentler Konsepti- Nasıl Bir Gelecek Hazırlıyor?” başlığında yapıldı. 

Akıllı şehirler yeni dönemde ön plana çıkacak!

Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Üst Yöneticisi Hakan Güldağ’ın üstlendiği oturumun açılışında değerlendirmelerde bulunan Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Karabağlı, yeşil dönüşümde 2030 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir kentler için, enerji ve kaynak kullanımı, atık yönetimi, hava kalitesi, kentsel yaşamın getirdiği zorlukları aşmak amacıyla akıllı şehirlerin ön plana çıkacağına dikkat çekti.

Akıllı şehirler yeni dönemde ön plana çıkacak!

Şehir Plancısı - Kentsel Strateji, Kurucu Ortağı A. Faruk Göksu ise sürdürülebilir şehirlerin, bu kentlerde yaşayacak olan şimdinin genç 2030 ve 2050’nin erişkin bireylerinin beklentilerine göre tasarlanması gerektiğinin altını çizdi. 

Göksu, iklim değişikliği ile sel felaketlerinin artabileceğine ve küresel göçlerin sözkonusu olacağına vurgu yaparak, “Daha şimdiden kıyıdan göçler başladı. 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde yaklaşık 10 milyon kişi su seviyesinin yükselmesinden kaynaklı iç kesimlere göç edecek” diye konuştu. 

Akıllı şehirler yeni dönemde ön plana çıkacak!

Turner International Türkiye Direktörü ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Mehmet Sami Kılıç da gayrimenkul sektörünün karbon emisyonlarının yüzde 40’ından sorumlu olduğunu aktararak, “Gayrimenkul sektöründe iş yapış şekilleri ve kullanılan malzemeler tamamen değişmeye başladı. Türkiye yeşil binalar açısında Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyor. Ancak bina stoğumuz çok fazla olduğu için bu devede kulak kalıyor” açıklamasında bulundu. 

Akıllı şehirler yeni dönemde ön plana çıkacak!

Oturumda, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Sivri, BPIE- Avrupa Bina Performans Enstitüsü Berlin Başkanı Dr. Sibyl Steuwer, Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı, Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur konuşmacı olarak bulundu. 

Murat Kurum: Akıllı şehir uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz!

Akıllı şehirler yaygınlaşıyor: Kentler dönüşüyor!


Geri Dön