28 / 03 / 2024

AKM önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılacak!

AKM önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılacak!

AKM’nin mimari projesini üstlenen Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortaklarından Melkan Gürsel, “Süreç hızla ilerliyor. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacak. Firmalardan büyük ilgi bekliyorum. AKM 1-2 ay içinde adresini bulur” diye konuştu. 



Yaklaşık 10 yıldır kapalı olan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılarak opera binasına dönüştürülmesi projesini üstlenen Tabanlıoğlu Mimarlık'ın ortaklarından Melkan Gürsel, ihale sürecinin hızla ilerlediğini dile getirdi. 

Sabah Gazetesi'nden Feride Cem Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortaklarından Melkan Gürsel ile bir röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportaj... 

AKM önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılacak!

1-) AKM projesi hangi aşamada? Planda bir sarkma söz konusu mu?

Kesinlikle hayır... En son projeleri tamamlandı. İhale dosyaları tekrar hazırlanıyor, devlet nezdinde kontrol ediliyor. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak. 1-2 ay içinde adresini bulur diye düşünüyorum. O işin hızlı yürüyeceğine inanıyorum. Biz projenin mimari ve mühendisliğini kontrol ediyoruz. İhaleyi alan firmayla birlikte çalışacağız. Ben ihaleye büyük ilgi bekliyorum. Sonuçta finansmanını devlet karşılayacak. AKM'nin tekrar faaliyet göstermesi herkesin moralini yükseltecektir.

2-)  Son dönemde inşaat sektörüyle ilgili karamsar bir tablo çizliyor...

Kurlar nedeniyle sektör beklemeye geçti. İşler temkinli ilerliyor. Buna rağmen ağustos ayı gayet hareketli geçti. Yurtdışından ciddi alıcılar Türkiye ile ilgilendi, ciddi satışlar gerçekleşti. Çünkü özellikle gurbetçiler için Türkiye çok cazip. Doğru proje her zaman kazanır.

3-) Sizin firma olarak işleriniz küçüldü mü?

Kesinlikle küçülmedi. Aynı anda yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğümüz birçok proje var. Bizim için durmak diye bir şey yok. Bir bölgedeki yatırımcı duruyorsa, öteki başlıyor. Biz ağustos böceği değil karınca olmayı tercih eden bir firmayız. Dünyanın her yerinde çalışıyoruz. Bu ülkenin topraklarından çıkan bir dünya şirketi olma yolunda ilerliyoruz.

4-) Daha çok yurtdışında mı proje yürütüyorsunuz?

15 yıldan bu yana yurtdışında faaliyet gösteriyoruz. Bulunduğumuz coğrafyanın bize sunduğu birçok nimet var. Son 3-4 yıldır ciromuzun yüzde 70'i yurtdışından geliyor. Doha, Dubai ve New York'ta ofislerimiz var. Rusya'yı da düşünebiliriz. Berlin'de bir ofis açacağız. Orada bir otel işi aldık, yatırımcısı bir Alman. 50 bin metrekare bir alanda proje geliştireceğiz. Ayrıca bir Türk yatırımcının arazisini de kent merkezi haline getireceğiz. Buna rağmen yurtiçi-yurtdışı dengesi bizim için önemli. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Burası bizim ülkemiz, hiçbir kriz kalıcı değil. Bu da kalıcı olmayacak.

AFRİKA PAZARINA ÖNEM VERİYORUZ

ORTADOĞU'NUN yanı sıra Afrika pazarına da önem verdiklerini söyleyen Gürsel, şöyle devam etti: "Kazakistan'da gayet aktifiz. Afrika'nın çeşitli ülkelerinde varız. Ekvator Gine'si, Senegal'de kongre merkezleri, expo ve otel yatırımları yaptık. Bir stadyum projesini takip ediyoruz. Afrika çok önem verdiğimiz bir pazar. Dubai'de çok prestijli bir iş aldık. Bir projemiz daha imza aşamasında."

KATAR'DA İŞLERİMİZ BÜYÜYOR

SEKTÖRÜN en köklü firmalarından olduklarına vurgu yapan Gürsel, "Gemiyi hiç terk etmedik. Eski müşterilerimizle yıllarca çalışırız. Dubai'de en iyi projelerden davet alıyoruz. Doha'da çok iyi durumdayız. Katar Şeyhası ve kızının himayesinde yürütülen müze projesini aldık. Şimdi bir kütüphane yapıyoruz. Şeyhalar işin içine girince kadın olmanın bir avantajı elbette vardır. Kadın kadına iletişim daha kuvvetli olabiliyor" diye konuştu.


AKM'nin temeli Şubat'ta atılacak!


Geri Dön