19 / 04 / 2024

AKM ve çevresi imara mı açılacak?

AKM ve çevresi imara mı açılacak?

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasınının kaderi İstanbul 2. Nolu Koruma Kurulu’ndan gelecek sonuçta. AKM ve çevresi imara açılırsa alana Kültürel Tesis Alanı inşa edilecek.



Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binası, İstanbul 2. Nolu Koruma Kurulu tarafından 2007 yılında “1. Gurup Kültür Varlığı” olarak tescillenmişti. 12 Nisan 1969 yılında hizmete açılan AKM, o dönem dünyanın en büyük 4. kültür merkezi olarak biliniyordu. 


AKM ile ilgili son gelişme:

Projenin uygulanacağı alan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plânı’nda AKM ve çevresi, özel proje alanı olarak ilân edildi. 


Alan içindeki Hazineye ait parseller ile İBB’ye ait parseller de birleştirilmişti. Tüm birleşen bu parsellerin tamamı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.


İmar plân tadilatı olarak yapılması için hazırlanan plân değişiklikleri, İstanbul 2. Nolu Koruma Kurulu’na gönderildi. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, ‘Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Plânları’nı iptal etti. 


Şuan bütün gözler İstanbul 2. Nolu Koruma Kurulu’nun kararında.  Zira bu kurulun yaptığı tescil ile, AKM binası halen 1. Gurup Kültür Varlığını devam ettiriyor. Bütün bu gelişmeler paralelinde hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar plânında AKM’nin bulunduğu parsel dahil, komşu parseller, gezi pastanesi bahçesi, dolmuş durakları, halen kullanılmakta olan katlı otopark, Libya Konsolosluğu’nun bir kısmı birleştirilerek Kültürel Tesis Alanı olarak kullanılacak.


Son yapılan açıklamaya göre, KM binasının yıkılması hükmünü netleştiriyor. Binanın konumu ve nitelikleri bir yana, tescilli bir yapı ve yargının iptal ettiği plânlar var. 



Aydınlık


Geri Dön