23 / 04 / 2024

Küçük Çamlıca Korusu imara mı açılacak?

Küçük Çamlıca Korusu imara mı açılacak?

AYDINLIK gazetesi, İBB tarafından hazırlanan, doğal ve kentsel SIT alanı olan Küçük Çamlıca Korusu'nu imara açacak olan haritaya ulaştı. Peki Küçük Çamlıca Korusu imara mı açılacak?



SIT alanı olan Küçük Çamlıca Korusu'na, 365 metre yüksekliğinde 3 bin metrekarelik inşaat alanı olan Televizyon ve Radyo Kulesi inşaatının başlaması çeşitli kesimlerce tepkiyle karşılandı. Uzmanlar, böyle bir inşaatın başlamasının Küçük Çamlıca Korusu'nu tamamen betonlaştıracağı görüşünde birleşti. 271 bin 443 metrekareye sahip 1. dereceden  SIT alanı ve belediye imar planlarında park ve yeşil alan olarak gözüken Küçük Çamlıca Korusu'nun üçte biri büyüklüğündeki alan 2 metre yüksekliğinde tahta paravanlarla çevrildi. Çevrilen kısmın içine iş makineleri ve çok sayıda konteyner yerleştirilirken, yaklaşık 100 metrekarelik bir alana prefabrik bina inşa edildi. Onlarca işçinin çalıştığı koruda görüştüğümüz bir mühendis, koruda "3 bin metrekare inşaat alanlı, 365 metre yüksekliğinde televizyon ve radyo kulesi yapılacağını, Büyük ve Küçük Çamlıca'daki vericilerin buraya taşınacağını" belirtti. 


'İNŞAAT KAÇAK OLARAK YAPILIYOR

Koruda buluştuğumuz İBB Meclisi ve İmar Komisyonu CHP'li üyesi Mimar Nezih Küçükerden yaptığı açıklamada "1BB Meclisi tarafından bu koruda imar değişikliği görünmüyor. Büyük ihtimalle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi baypas edilerek çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Fakat burası Üsküdar Belediyesi sınırlan içinde olmasına rağmen Üsküdar Belediyesi'nin vermiş olduğu bir ruhsat yok. Yani inşaat kaçak olarak yapılıyor, önce 3 bin metrekarelik alana kule yapacaklar sonra bu kuleye erişim yollan, elektrik, su, doğalgaz hatlan derken sıra yapılaşmaya gelecek ve tepe tamamen peşkeş çekilerek betonlaştırılacak" dedi. 

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz TMMOB Mimarlar Odası Kadıköy Temsilcisi Saltık Yüceer ise "Böyle bir inşaat Küçük Çamlıca tepesini bitireceği gibi diğer SIT alanlarının da yapılaşmasına örnek teşkil eder. Mimarlar Odası olarak bu uygulamaya karşı gereken hukuki yollara başvuracağız" dedi. 

Korunun imara açılmasına tepki gösteren vatandaşlardan Mühendis Hakan Zorlu "İstanbul'un akciğerlerinden bir tanesi daha ranta kurban gidiyor. Buraya bir çimento tozunun bile girmesi buranın yok olması demektir. Proje çok önceden hazırlanmış, birçok ağaç kesilmiş ve daha hangi ağaçların kesileceği işaretlenmiş. Bu da buraların betonlaştırılacağının işaretidir. Hele temelin dinamit atılarak açılması buradaki eko sistemin dengesini tamamen yok edecektir" dedi



Aydınlık


Geri Dön