29 / 03 / 2024

Alacakaya Memer Elazığ vişnesiyle dünya liderlerinin ofisini süsledi!

Alacakaya Memer Elazığ vişnesiyle dünya liderlerinin ofisini süsledi!

Alacakaya Mermer, Elazığ'ın vişne çürüğü mermeri ile Beyaz Saray'dan 7 yıldızlı otellere kadar dünyadaki birçok prestijli mekânı donatarak Türkiye'nin yüzü oldu



Anadolu’nun gizli kalmış hazinelerini gün yüzüne çıkaran KOBİ’ler yurt dışına açılarak Türkiye’nin değerlerini dünyada marka yapmayı başarıyorlar. Bu firmalardan birisi de Elazığlı Alacakaya Mermer. Alacakaya Mermer dünyada bir tek Elazığ’dan çıkan vişne çürüğü mermeriyle Beyaz Saray’dan Dubai’deki 7 yıldızlı otele kadar bir çok prestijli binayı süsleyerek Türkiye’nin yüzünü güldürdü.

Alacakaya Mermer Kemal Arslan ve Cemil Yaşlı tarafından yaklaşık 30 yıl önce kurulmuş. Şu anda şirketin genel müdürlüğünü yürüten Oğuzhan Arslan kendilerinin 27 senedir vişne çürüğü mermeri ürettiklerini belirterek, “Kurucularımız vişne çürüğü mermer üretiminden önce de yine madenle uğraşıyorlardı. Bakır ve krom ocağı işletiyorlardı. 1975 yılında ailemiz krom ocağı işletirken bir farklı renkte mermer bulurlar ve Kayseri’ye kesim için gönderir. Elazığ vişnesine benzer bir taş zaten dünyaca rosso levanto olarak daha İtalya’da rezervi bulunan bir taştı. İtalya’da rezervin tükenmesi ve Elazığ da bu mermerin tekrar keşfedilmesiyle depo tutarak Amerika pazarına girdik. Amerika sonrasında Çin pazarının da genişlemesi ile ihracat rakamları artış gösterdi. Şu anda dünyanın çok sayısında ülkesine bu mermer işlenerek veya blok halinde ihraç ediliyor” dedi. Dünyada oldukça tutulan Elazığ mermerini 4 civarında firmanın işlediğini bildiren Arslan bu mermeri en çok işleyen ve yurt dışına gönderen firmanın ise kendileri olduğunu söyledi.

PRESTİJİN GÖSTERGESİ
Vişne çürüğü mermerini ilk olarak İtalya’ya gönderdiklerini anlatan Arslan, “İtalya’dan da Beyaz Saray’a döşendi, en önemli referansımız bu oldu. Daha sonra Türkiye’de Çankaya Köşkü başta olmak üzere bir çok resmi binaya verildi. Türkiye’de bulunan aralarında Mardan Palace gibi büyük otellerin bulunduğu çok sayıda otelde ürünlerimiz kullanıldı. Yurt dışında ise özellikle Dubai’deki 7 yıldızlı otel, Burç Halife binası, Palmiye Adası’nda 5 yıldızlı otel var. Ayrıca Mekke’de kutsal topraklarda Safa ile Merve arasında da ürünlerimiz bulunuyor. Dünyanın bütün gidebileceğiniz en prestijli mekanlarında Elazığ vişnesi mermerini görebilirsiniz. Çünkü Elazığ vişnesi artık bir prestij göstergesi” diye konuştu.

Türk mermerinin bayrağı oldu
Elazığ vişnesinin renkli mermer anlamında Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Arslan şunları kaydetti: “Çünkü Elazığ vişnesinden önce sadece beyaz taşlar ve traverter mermer olarak biliniyordu. Elazığ vişnesi ise piyasaya sürüldüğü zaman renkli taş olarak bir ilke imza attı. Bundan sonra da tabii gerek Elazığ’da, gerekse Türkiye’de mermerciliğin gelişmesine çok büyük katkılar sağladı. Elazığ vişnesi Türkiye mermerinin bir bayrağı oldu” dedi. Arslan, yıllık 200 bin metrekareye yakın plaka ve ebatlı mermer, 250 bin metrekare civarında fayans mermer, 30 bin metreküpün üstünde de mermer blok üretim kapasitesine sahip olduklarını ifade ederek çok büyük bir makine parkuru ve üretim hatlarının olduğunu söyledi. Arslan şirket olarak 400 kişilik bir istihdam sağladıklarını da sözlerine ekledi.


 

Mustafa Sezer /Türkiye


Geri Dön