23 / 04 / 2024

Alacaklıdan mal kaçırma tasarrufun iptali!

Alacaklıdan mal kaçırma tasarrufun iptali!

Borcunu ödemeyen ve sahibi olduğu taşınmazları alacaklısını zarara uğratmak için üçüncü şahıslara devredebiliyor. Ancak bu durumun alacaklı tarafından farkedilmesi halinde alacaklıdan mal kaçırma tasarrufun iptali davası açılabiliyor...



Alacaklıdan mal kaçırma tasarrufun iptali!

Borcunu ödemeyen ve sahibi olduğu taşınmazları alacaklısını zarara uğratmak için üçüncü şahıslara devredebiliyor. Ancak bu durumun tespiti durumunda alacaklıdan mal kaçırma tasarrufun iptali davası açılabiliyor.


Alacaklısını zarara uğratmak maksadıyla mevcudunu eksiltmek suçunun zamanaşımı süresi 5 yıl olup; Zamanaşımı süresi suçun işlendiği tarihten itibaren başlıyor. 


Sanığın suçun maddi unsurunu gerçekleştirdiği tarih, zamanaşımının başlangıç tarihi oluyor.


Alacaklı suçun işlendiğini öğrendiği tarihten itibaren suçun zamanaşımı süresi içinde C.Başsavcılığına müracaat ediyor.


C.savcısı aldığı bu dilekçe üzerine müştekinin şikayet edilen hakkında açmış herhangi bir takip olup olmadığına bakar, Şikayet edileni çağırıp dinler, müştekiyi dinler ve topladığı bu deliller ışığında, delillerin kamu davası açmaya yeterli olup olmadığına bakar, yeterli görürse Asliye Ceza Mahkemesine dava açar.


Dava örneği:


T.C.

YARGITAY

16. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/345

K. 2011/2851

T. 23.5.2011

 

• ALACAKLISINI ZARARA SOKMAK KASDİYLE MEVCUDUNU EKSİLTMEK ( Mahkemeden Alınan İflasın Ertelenmesi Kararının da Hisse Devralmasından Sonraki Bir Tarihte Meydana Geldiği Dikkate Alındığında Bu İşlemlerin Alacaklıdan Mal Kaçırmaya Yönelik Olarak Değerlendirilemeyeceği )

 

• ALACAKLIDAN MAL KAÇIRMA ( Alacaklısını Zarara Sokmak Kastiyle Mevcudunu Eksiltmek – Mahkemeden Alınan İflasın Ertelenmesi Kararının da Hisse Devralmasından Sonraki Bir Tarihte Meydana Geldiği Dikkate Alındığında Bu İşlemlerin Alacaklıdan Mal Kaçırmaya Yönelik Olarak Değerlendirilemeyeceği )

 

• İFLASIN ERTELENMESİ KARARI ( Hisse Devralmasından Sonraki Bir Tarihte Meydana Geldiği Dikkate Alındığında Bu İşlemlerin Alacaklıdan Mal Kaçırmaya Yönelik Olarak Değerlendirilemeyeceği )

 

5271/m.11

 

ÖZET : Sanığın, B… Madencilik İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.’ndeki hissesini devredip, A…. İnşaat Madencilik Nakliyat San. Ve Tic. Ltd. Şti.’nden … TL değerinde hisse satın alması ve mahkemeden alınan iflasın ertelenmesi kararının da hisse devralmasından sonraki bir tarihte meydana geldiği dikkate alındığında, bu işlemlerin alacaklıdan mal kaçırmaya yönelik olarak değerlendirilemeyecektir.

 

DAVA : Alacaklısını zarara sokmak kasdiyle mevcudunu eksiltmek suçundan sanık A. Ş.’ün beraatine karar verilmiş, hüküm yasal süresi içerisinde şikayetçi vekili tarafından temyiz edildiğinden, Yargıtay C.Başsavcılığının bozma istemli tebliğnamesiyle dosya Daireye gönderilmiş olmakla, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okunarak Gereği görüşüldü:

 

KARAR : Sanığın, B… Madencilik İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şti.’ndeki hissesini 350.000,00 TL’ye devredip, A…. İnşaat Madencilik Nakliyat San. Ve Tic. Ltd. Şti.’nden 900.000,00 TL değerinde hisse satın alması ve mahkemeden alınan iflasın ertelenmesi kararının da hisse devralmasından sonraki bir tarihte meydana geldiği dikkate alındığında, bu işlemlerin alacaklıdan mal kaçırmaya yönelik olarak değerlendirilemeyeceği, diğer taraftan CMK.’nun 11.maddesindeki dosyaların birleştirilmesi hususunun da hakimin yargı yetkisi ve takdir hakkı kapsamında bulunması nedeniyle tebliğnamedeki bu yönlü bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.

 

SONUÇ : Dosya içeriğine, toplanan delillere, kararda yazılı gerektirici nedenlere, yapılan yargılama ve uygulamada isabetsizlik bulunmadığına göre yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun bulunan hükmün İİK.’nun 366. maddesi uyarınca ONANMASINA, 23.05.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.



İcradan mal kaçırma cezası!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön