20 / 04 / 2024

Mirastan mal kaçırma iptali için gerekenler!

Mirastan mal kaçırma iptali için gerekenler!

Tamer Heper "Babam sahibi olduğu gayrimenkulleri bizlerden habersiz ek küçük kardeşimize satış yapmış ama para almamış. Bunu bozdurmak istiyorum ne yapmam lazım?" sorusunu yanıtlıyor. Mirastan mal kaçırma iptali için gerekenler...



Şimdi müdahale etmeyin

Babam sahibi olduğu gayrimenkulleri bizlerden habersiz ek küçük kardeşimize satış yapmış ama para almamış. Bu güne kadar bu durumdan habersizdim, bir tesadüf eseri belediyenin emlak vergi dairesinden öğrendim ve öğrenir öğrenmez bunu bozdurmak istiyorum ne yapmam lazım? • D.K. 


Babanızın bu yeri kardeşinize devrettiğini öğrenmiş olmanız güzel de bugün için bozdurma girişiminiz için çok iç açıcı şeyler söyleyemeyeceğim. Zira birincisi babanızın bu yeri sattığını söylediğinize göre tapuya da bakmışsınız ki tapuda demek ki satış görünüyor. Zira bir gayrimenkul satılarak da devredilebilir, bağışlanarak da. Satış bir bedel karşılığıdır, bağış bedelsizdir. Sizin için sonuçları da farklı olacaktır. Evet satış olduğunu öğrendiniz ama buna karşın para da ödenmediğini biliyorsunuz. Bu bilgiler şimdilik elinizde kalsın, hatta belge varsa bunları saklayın, ancak bugün için bir girişimde bulunmanız veya hukuki bir girişimde bulunacaksanız sonuç almanız mümkün değil. Bu gibi işlerde ancak devredenin veya bağışlayanın ölümünü müteakip olaya müdahil olmanız mümkündür. O safhada da şayet satış gerçek bir satışsa hukuki sonuç alamazsınız. Şayet devir bir bağış ise mahfuz hissenizi talep edebilirsiniz. Şayet gerçekte bağış ama tapuda satış gösterildiyse işlemin iptali ile miras payınızı alırsınız. Ancak çok yazımdaki bir noktayı da yineleyeyim, birinin ölümüne bağlı program yapmaktan hoşlanmıyorum, buna değinen yanıtları da çekinerek veriyorum. Neticede babanızın hayatından söz ediyoruz, bu nedenle konuyu da daha fazla uzatmak istemiyorum, umarım anlayışla karşılarsınız. 


Posta/ Tamer Heper 


Geri Dön