27 / 04 / 2024

Miras hukuku mal kaçırma!

Miras hukuku mal kaçırma!

Miras hukuku mal kaçırma mirasla ilgili en çok görülen davalardan bir oluyor. Ancak mirastan kaçırılan mallar geri alınabiliyor. Çünkü mirastan mal kaçırmak hukuken caiz görülmüyor...




Miras hukuku mal kaçırma!


Mahkemeleri mirasla ilgili en çok meşgul eden davalar, mirastan mal kaçırma davaları oluyor. Mirastan mal kaçırma olayları genelde şöyle gelişiyor:


Baba ya da anne ölmeden önce gayrimenkul mallarının tamamını onlarla arayı iyi tutan oğullarına satış gösterip karşılıksız devreder. Bazen mal, daha alınırken öbür mirasçılara kalmasın diye tapuda doğrudan oğlanın üstüne yapılıyor. Sanki o almış görüntüsü veriliyor. Bazen de bir mecburiyetten bu işler yapılabiliyor. Mesela ilk karısı ölen adamcağız, yeni evleneceği kadına önceki eşiyle beraber aldığı dairelerden bir kaçını evliliğin şartı olarak hediye etmek zorunda kalabiliyor.


Ancak mirastan kaçırılan mallar geri alınabiliyor. Çünkü mirastan mal kaçırmak hukuken caiz değildir. Miras hukuku mal kaçırmayı yapanları korumuyor. Haksızlığa uğrayanları koruyor. Kaçırılmış malların tamamının veya bir kısmının yeniden paylaşıma katılmasını sağlıyor. Yeter ki haksızlığa uğrayanlardan biri dava açıp durumu mahkemeye taşısın.


Böyle durumlarda mahkemeye kısa süre içinde başvurmak gerekiyor. Yoksa dava hakkı düşüp, zamanaşımına uğrayabiliyor. Dava açma hakkı, haksızlığın öğrenilmesinden sonra 1 yıl ve her halükarda 10 yıl içinde düşüyor.

Miras hukuku mal kaçırma davasını kazanabilmek için gerçek niyetin mirastan mal kaçırmak olduğunu, ortada gerçek bir satış olmadığını, para verilmediğini ispatlamak yeterli oluyor. İspat ise belge ve şahitlerle yapılabiliyor. 


Sonuç olarak, yapılmış devirler iptal edilip, kaçırılan mallar mahkeme kararıyla miras paylaşımına katılabiliyor.



Ölen kişinin eşinin mirastaki payı nedir?
Saklı pay ve miras nedir?
Miras hukukunda tenkis!
Miras hukukunda eşe düşen pay hukuku!
Miras hukukunda evlatlık!
Miras hukuku mirasın reddi!
Miras hukuku miras paylaşımı!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön