19 / 04 / 2024

Albayraklar Sitesi yeniden inşa edilecek!

Albayraklar Sitesi yeniden inşa edilecek!

Bağcılar Demirkapı Mahallesi'nde bulunan yer alan ve kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek site için 224 daire sahibi kira başvurusunda bulundu ve bunlara aylık 735 lira kira yardımı yapıldı.



Bağcılar Belediye Başkanlığı ise süreçle ilgili basında yer alan haberler konusunda yazılı bir açıklamada bulundu:



Açıklamada şu ifadelere yer verildi:



'İlçemiz Demirkapı Mahallesi sınırlarında bulunan Albayraklar Sitesi 16.04.2013 tarih ve 2013/28650 sayılı Resmi Gazete ile Bakanlar Kurulu tarafından “riskli alan” ilan edilmiştir.


Sitenin tespit analiz ve planlama çalışmaları, Eylül 2013’te Kamu İhale Kanununun 22/b maddesince ihale edilerek 1/5000 ve 1/1000 imar planı değişikliği çalışmalarına başlanmıştır.'


716 daireden oluşan sitede 367 kişi ön protokol imzalayarak dairesini boşaltmış ve diğerleri ile ilgili işlemler devam ediyor. Bu binada yaşayan vatandaşlara aylık 735 lira olarak 36 ay kira yardımı yapılmaktadır.


Albayraklar sitesinde 224 daire sahibi kira başvurusu yapmış olup, bunlardan 209’una kira yardımı yapılmaktadır.


1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişiklikleri 20.03.2015 tarihinde askıya çıkarılmış olup; 18.04.2015 tarihinde itirazsız olarak askıdan inmiştir.


Planlama sürecinin tamamlanmasının ardından riskli yapıların tahliye edilerek yeniden inşası aşamasına gelinmiştir.


01.10.2012 tarihli riskli yapı raporu olan bu yapıların insandan ve eşyadan tahliye edilmesi için 6306 Sayılı Kanunun 5. maddesi ile Uygulama Yönetmeliğinin 8. maddesinin gereği olarak herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmaması için 30 gün içerisinde elektrik, su ve doğalgazı kesilerek binaların boşaltılması gerekmektedir.



Bağcılar Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğünce, 23.07.2015 tarihli yazı ile ilgili kurumlara sitenin elektrik, su, doğalgaz ve telefon tesisatlarının kesilmesi için tebligat yapılmıştır.


06.08.2015 tarihinde ilgili kurum yetkililerinin tesisat kapama işlemini yapmak üzere gelmelerine karşın, Albayraklar Sitesi’nde dairesini boşaltmayan bir grup, yetkililere engel olmuşlardır.


Bu arada, boşaltılmış dairelerin bir kısmının da Suriyeli mültecilere kiralandığı tespit edilmiştir. 11 aydır kira yardımı alan 209 kişi bu engellemeler nedeniyle kira yardımı süresi olan 36 ayın dolması neticesinde ciddi bir mağduriyet yaşayacaktır.



Yıkım ve tahliye işlemlerine engel olanlar hakkında; 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği'nin 4. maddesinde belirtilen, “Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma iş ve işlemlerini engelleyenler hakkında idarece veya müdürlükçe tutanak tutulur ve bunlar hakkında, 26/9/2004 tarihli ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Riskli yapıların tespiti, bu yapıların tahliyesi ve yıktırılması iş ve işlemlerine dair görevlerinin gereklerini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında ise, tabi oldukları ceza ve disiplin hükümleri uygulanır.” denilmektedir.


Hal böyle iken Bağcılar’da istikrarlı bir şekilde yürütülmekte olan Kentsel Dönüşüm çalışmalarımız art niyetli kişilerce provoke edilmektedir. İyi niyetle yürütülen ve doğal afetlere karşı insanımızı güvence altına alacak sağlam konutlara kavuşturacak kentsel dönüşüm hamlesi engellenmeye çalışılmaktadır. Oysa bizim kentsel dönüşümde olmazsa olmazımız yerinde dönüşümdür, yani riskli alanlarda daire sahibi olan hemşehrilerimizi sosyal donatı alanları içerisinde depreme dayanıklı bir konut sahibi yapmak hedefimizdir. O yüzden hep diyoruz ki ‘’ Bağcılar’ın cefasını çeken, sefasını da sürecek’’.


Yukarından beri meselenin aslına yönelik verdiğimiz izahlar doğrultusunda verilen mehiller ve süreler içerisinde bütün ısrarlara rağmen, dairesini boşaltmayan kişilerin diğer komşularına verdiği mağduriyeti kamuoyuna bildirir saygılar sunarız.’’


Yeni Akit


Geri Dön