25 / 04 / 2024

Bosna Savaşı'nda yıkılan Alaca Camii yeniden inşa edilecek!

Bosna Savaşı'nda yıkılan Alaca Camii yeniden inşa edilecek!

Bosna-Hersek'in batısındaki Foça'da Bosna Savaşı' nın hemen başında Sırp güçleri tarafından yıkılan Alaca Camii yeniden inşa edilecek. Alaca Camii' nin yeniden inşasına Türkiye destek verecek...




Bosna-Hersek'in batısındaki Foça'da Bosna Savaşı'nın hemen başında Sırp güçleri tarafından yıkılan Alaca Camii yeniden inşa edilecek. 1551 yılında yaptırılan ve rengarenk motifleriyle Balkanların en güzel camilerinden biri olarak tanımlanan Alaca Camii'nin yeniden inşasına Türkiye destek verecek. Konuyla ilgili protokol bugün Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ve Bosna-Hersek İslami Birliği Vakıflar Müdürü Dr. Senaid Zayimović tarafından Saraybosna'da imzalandı.


Gazi Hüsrev Bey kütüphanesindeki törende konuşan Zaimoviç, bugünun Boşnaklar için tarihi bir gün olduğunu dile getirdi.


Adnan Ertem ise "Beş yüz yıla yakın bir tarihe sahip olan ve savaşın acımasız yönüyle yok olan Balkanların en güzel camiinin inşa edilmesi için buradayız. Keşke yeniden inşa olmasaydı da biz restorasyon, onarım yapabilseydik." dedi. 


UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan cami 2 Auğustos 1992'de Sırp güçleri tarafından yıkılmıştı. Caminin yeniden inşa edilmesini engellemek için Sırp askerleri, duvar ve minarelerden kalan parçaları farklı bölgelere götürerek toprağa gömümüştü.


Törene katılan Bosna-Hersaek Reisu-l-uleması Hüseyin Kavazoviç Efendi, Foça'daki camiden bahsedildiğinde içlerinde bir boşluk olduğunu ve bu proje ile bu boşluğun doldurulacağını söyledi. Kavazoviç Efendi, "Başımıza gelen şeyleri unutamayız ama artık geleceğe bakmamız gerekiyor. Biz bu camiyi geleceğe güvenin inşa projesi gibi görmek istiyoruz." dedi.


Gorajde Müftüsü Hamed Efendiç ise Osmanlı'nın Bosna'da bıraktığı birçok eserin sava döneminde yıkıldığını belirterek, "Ama iyi Osmanlılar arkalarında iyi Türk evlatlar da bıraktı, onlar şu anda Bosna ve dünyanın birçok yerinde eski vakıf eserlerini yenilerken yeni eserler de inşa ediyorlar." diye konuştu.


Törene katılan Foça'nın Sırp asıllı eski Belediye başkanı Zdravka Kırsmanoviç de projeye destek verenlere teşekkür etti ve tüm Foça halkının caminin yeniden inşa edilmesine destek verdiğini söyledi.


Projenin 5,5 milyon Euro'ya mal olacağı hesaplanıyor.


 

Mevcudiyet


Geri Dön