24 / 04 / 2024

Alexey Ulyukaev: Türkiye hizmet ticaretinde ilk sıradaki yerini koruyacak!

Alexey Ulyukaev: Türkiye hizmet ticaretinde ilk sıradaki yerini koruyacak!

İkili ticaretimiz, 2014 yılının ilk dokuz ajanda 23.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ticaret hacmi yüzde 0.4 arttı, ayrıca Rusya ihracatı yüzde 1.2 oranında artışla 18.7 milyar dolar olarak gerçekleşti...



İkili ticaretimiz, 2014 yılının ilk dokuz ajanda 23.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ticaret hacmi yüzde 0.4 arttı, ayrıca Rusya ihracatı yüzde 1.2 oranında artışla 18.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'den ithalat ise 5 milyar dolar civarında. Türkiye Rusya Federasyonunun yedinci büyük ticaret ortağı. Ancak Türkiye, hizmet ticareti bakımından ticari ortaklarımız arasında ilk sırada. 2013 yılında Rus-Türk hizmet ticaret i 15.45 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yakıt ve enerji ürünlerinin ihracatındaki belli bir düşüşe rağmen ticaret hacmi büyüdü ve farklı alanlarda gerçekleştirilen ortak projelerin sayısı da her geçen gün artıyor. Karşılıklı yatırımlar daha da artacak Kilit alanlardan başta enerji, sanayi, tarım. bankacılık ve turizm kastedilir. 


Yatırım işbirliği de iki ülkemiz arasında ekonomik temasların önemli boyutu. Aııcak işbirliğimizin potansiyeli tüketilmiş olmaktan uzak. 2013 yılında Rusya'dan Türkiye'ye yapılan yatırımların hacmi yaklaşık 954 milyon dolar seviyesindeyken. Türkiye'den Rusya'ya ise 526.4 milyon dolar tutarında yatırım geldi. Rusya'dan Türkiye'ye yapılan yatırımların biriktirilmiş hacmi 1.7 milyar dolar, Türkiye'den Rusya'ya ise 956 milyon dolar düzeyinde. Ortaya çıkan yeni fırsatları göz önünde bulundurarak, Türk yatırımcılarının Rus sermaye piyasasında daha etkin olacaklarını bekliyoruz. 


Türkiye'ye yapılan Rus yatırımları konusunda birçok pozitif örnek var. Mesela, Rus 'Sberbank' tarafından 'Denizbank'm satın alınması, Akkuyu' nükleer santralinin inşa edilmesi, OAO 'Lukoil'in Akpet' petrol istasyonu ağının satın alması, 2013 yılı Nisan ayında OAO 'İnter RAO UES' tarafından 'Trakya Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ' aktiflerinin satın alınması, OAO 'MMK Metalürji' İskenderun'daki demirçelik fabrikasının işletmeye açılması gibi. 


İleride de iki ülkede yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi için gerekli ortamın sağlanmasına çaba göstermemiz lazım. Bunun ötesinde, son 30 sene içinde Rusya, Türk inşaat şirketleri için en büyük pazar haline geldi. Yapı ve müteahhitlik işlerinin hacmi, 50 milyar dolara yakın. Bu gerçek, Türk şirketlerinin yaptıkları çalışmaların yüksek kalitesi, Türk ortaklarımızın güvenli olduklarını göstergesi. Rusya, Türk inşaat şirketlerine ilgili; zaten bunun için gerekli olan bütün koşulları sağlamaya çalışıyor. 

Türkiye ile dış ticari sözleşmeler üzerinde Rus rublesi ile kullanımlı hesaplamalar etkin bir şekilde gelişiyor. 20112013 döneminde Rus ihracatının ödenmesinde diğer milli paralar arasında Rus rublesinin payı iki kat arttı. Net rakamlarda bu pay 2011 yılı 650 milyon dolar. 

2013 yılı ise 1.53 milyar dolar anlamına geliyor. Milli dövizlerde karşılıklı hesaplamalar için Rus-Türk ilişkilerine özgü gelişmiş bankalararası işbirliği gerekiyor. 


'Rusya Sberbank' bankasının Türkiye'de iştiraki var. Türk yatırımcıları ise dört tane Rus kredi kuruluşunun sermayesine katılıyor. 13 Rus bankasının Türk bankalarında muhabir hesapları var. 12 Türk bankası ise Rus kredi kuruluşlarında muhabir hesaplarını açtı Finans ve Bankacılık İşbirliği İkili Çalışma Grubu kapsamında milli döviz ile yapılan ödemelerin artırılmasındaki mevcut engeller ve milli dövizli hesaplamalara olanaklı teşvik tedbirleri ele alınıyor. Ekonomi ve ticari etkileşimin niteliksel yeni seviyeye ulaşmasına müsaade edecek etkin çalışmalarımızın devam edeceğini ümit ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, BM'nin ilgili kararı olmadan Rusya'ya karşı hiç bir yaptırımı desteklemeyeceğini yönetimi defalarca açıkladı. 


Rusya Hükümetinin bazı ülkelerden tarım ürünlerinin ithalatına yasak uygulamasından sonra Türkiye'den farklı gıda ürünlerinin sevkiyatı ile ilgili 7 tane uzun vadeli sözleşme yapıldı. Halihazırda Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) ve Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünleri Rus piyasasına kabul edilecek Türk ihracatçılarının ilave listesini onaylayacak bir çalışma içinde. Bazı teknik konuları çözmek gerekir; ama genel olarak Türk mallarının sevkiyatları ile ilgili eğilimi çok iyimser bir şekilde değerlendiriyoruz. 


Dünya Özel ek 


Geri Dön