18 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu: Bürokratik oligarşi Paralel’den daha tehlikelidir!

Ali Ağaoğlu: Bürokratik oligarşi Paralel’den daha tehlikelidir!

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: “ Sanayi sektörünün desteklenmesini onaylıyorum ancak bugüne kadar destek görmeyen inşaat sektörünün önünü keserek değil.” dedi.



İnşaat sektörü ve ekonomi basını ile biraraya gelen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, son günlerde gündemde yer alan “inşaat sektörü yerine sanayi sektörü teşvik edilmeli” yönündeki görüşler ile iş güvenliği, vergilendirme sistemi, sanayicilerin kazancının artırılması gibi konularda açıklamalarda bulundu.


“Bürokratik oligarşi, ‘paralel’ yapılanmadan daha tehlikelidir” diyen Ağaoğlu, bürokrasinin iş adamının önünü kesen yapıdan arındırılması gerektiğini vurguladı. Ağaoğlu, 2009 yılında imar planlarına uygunluğu onaylanan projelerinin ruhsatının hala verilmemesini bürokrasinin örneği olarak gösterdi. İmar ve inşaat süreçleri sırasında belediyeler ve bakanlık bürokratları ile yaşanan süreçlerin yatırımcıyı bezdirici bir hal aldığını belirten Ağaoğlu, konuyla ilgili olarak Sancaktepe Belediyesi’nde yaşadıklarını paylaştı. 10 yıl önce inşaatı tamamlanan imar planlarında 1.75 emsali bulunan arsada 0.55 emsal kullanarak yaptığı inşaatların imar ve iskan belgelerinin olmasına rağmen ilgili belediye tarafından yeşil alan ilan edilerek buradaki imar haklarının başka bir arazi üzerine aktarılmasını rant transferi olarak değerlendirdi. Ağaoğlu; bunun hangi maksatla ve neyin karşılığında yapıldığının basın mensupları tarafından sorgulanmasını önerdi.


Ali Ağaoğlu: Bürokratik oligarşi Paralel’den daha tehlikelidir!


“Enerji maliyetleri düşürülmeli”


Ağaoğlu, sanayi sektörünün kesinlikle desteklenmesini istediklerini belirterek şöyle konuştu: “Sanayi sektörü için enerji ciddi bir maliyet. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, ‘Enerji Piyasasını Dinamitleme Kurumu’na dönüşmüş durumda. EPDK enerji üretimimizi rüzgar, hidro ve güneş gibi yerli enerji kaynaklarının önünü açmak yerine doğalgaza bağımlı hale getirmiş bulunmaktadır. Bunun yanısıra yerli kaynakların da lisanslarını iptal ediyor. Enerji Bakanlığı ve ekonomi yönetimi de bu duruma sessiz kalıyor.”



“Çalışanların üzerindeki sigorta ve vergi yükü azaltılmalı”


Çalışanına 100 TL ödeyebilmesi için işverenin cebinden 189,16 TL’lik harcama çıktığını belirten Ağaoğlu, yurt dışından da konuyla ilgili örnekler verdi ve şöyle devam etti: “ABD’de işverenin çalışanına ödediği 100 TL’nin toplam maliyeti 116 TL. Çalışan üzerindeki sigorta ve vergi yüklerini azaltmalıyız.”


“Yatırımcının sırtındaki pahalı finansman yükü azaltılmalı”



Yatırımcının üzerindeki pahalı finansman yüküne de dikkat çeken Ağaoğlu “Halka açık şirket bilançolarından da net görüldüğü üzere finansman giderleri bilançolarındaki kárları eritiyor. Dünya piyasalarında bizim iş adamımızın yarı maliyetine borçlanma imkanı var” dedi.


Ağaoğlu, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi bu anlamda yatırımcımızın ucuz finans imkanlarına kavuşması ve değişik finansal enstrümanlarla kaynak sağlamasını temin etmesinin Türkiye için stratejik bir yatırım olduğunu vurguladı.


“İnşaat Sektörü Ekonominin Nabzıdır”


Ekonominin nabzının sadece Türkiye’de değil dünyada da inşaat sektörü üzerinden ölçüldüğüne değinen Ağaoğlu, “ABD’de konut satışları, ekonominin olumlu ya da olumsuz seyrinin değerlendirilmesi için önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor”dedi. Ağaoğlu konuya ilişkin şunları söyledi: “Ülkemizde inşaat sektörü istihdama katkısı ile 200 alt sektörün canlılığında etkili oluyor. Ayrıca gayrimenkul satışlarından elde edilen yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık döviz girdileri ile cari açığa olumlu katkı sağlıyor.”


Türkiye’de inşaat sektöründe doğrudan 2 milyon kişinin istihdam edildiğine dikkat çeken Ağaoğlu, sektörün tedarikçisi olan sanayi kuruluşlarında çalışanlarla bu rakamın 4 milyona ulaştığını, toplam istihdamın da % 14’ünü oluşturduğunu belirtti.


“Sektörün GSYH’den % 6 pay aldığını dikkate alırsak; istihdama % 14 katkı sağlayıp % 6 pay alan bir sektör için rantiye sektörü demek haksızlık olur. Yılda 650 bin çiftin evleniyor, 7 milyon niteliksiz konutun da hemen yenilenmesi gerekiyor. Her yıl en az 1 milyon konut üretilmeli” diyen Ağaoğlu aynı zamanda gayrimenkul yatırımından rant bekleyen küçük yatırımcıya borsada şans tanınmadığını, 2014 yılında Borsa İstanbul’dan her ay 5 bin yatırımcının kaçtığını da vurguladı.


İş güvenliği konusunda da görüşlerini paylaşan Ağaoğlu, “Maslak 1453 projemizde yaklaşık 3 bin 400 kişi çalışıyor. Sadece bu şantiyemizde 119 kişilik iş sağlığı ve güvenliği kadrosu bulunmaktadır. Bunun personel ve eğitim maliyetlerinin yıllık toplamı 10 milyon TL’dir. Bu rakamı yüksek bulmuyorum gerekli buluyorum” dedi.



“Yeni Türkiye için yapılması gerekenler var”


Ağaoğlu, “Yeni Türkiye” için atılması gereken önemli adımlar olduğunu belirterek önerilerini şöyle sıraladı:


“Hukuk sisteminde ve bürokraside restorasyon gerçekleşmeli; vergi sisteminde adalet prensibi uygulanmalı; yurt içi tasarruflar artırılmalı ve bireysel emeklilik sistemi desteklenmeli; üretimde verimlilik esas alınmalı; İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ne yatırımların önü açılmalı; kamu harcamaları ve gelirler dengelenmeli; enerji verimliliği artırılmalı; sağlıkta dönüşüm yapısal olarak gerçekleştirilmeli; kentsel dönüşüm daha çok önemsenmeli.”



Geri Dön